Az Állami Számvevőszék egyelőre nem indít vizsgálatot IFO ügyben

hirek.sk | TASR 2019. július 10., 10:19

Az Állami Számvevőszék (NKÚ) jelenleg nem tervezi felülvizsgálni a természetes személyek azonosító számának (IFO) bevezetését célzó projektet, melyet a belügyminisztérium készít elő. A hivatal analitikai egysége ugyanakkor foglalkozik az adott problémával.

Fotó: TASR
Ha komoly kockázatokra derül fény, az elemzések alapján az NKÚ elnöke tervbe veheti az ellenőrzést”

– közölte kedden az NKÚ elnöki irodájának főigazgatója, Ľubomír Andrassy. Hozzátette: ha a projekt egy több mint tíz évvel ezelőtt elfogadott stratégián alapszik, elengedhetetlen, hogy a belügyminisztérium kidolgozzon egy új tanulmányt és elemzést, amelyben a pénzügyi kérdések mellett tisztázni kell a projekt fenntarthatóságát, illetve meg kell vizsgálni az aktuális, közigazgatásban használatos informatikai rendszerekkel való kompatibilitását is.

Az NKÚ ezzel kapcsolatban rámutat, hogy az információs társadalom építésének területén tervezett vagy már megvalósított projektek egy része nem működik, tényleges hasznuk kétséges, az illetékes intézmények pedig képtelenek kimutatni, milyen gazdasági előnyökkel járnak a 21. század társadalmára nézve. Ezért a személyi számok lecserélése esetében előbb világosan ki kellene mutatni az intézkedés társadalmi hasznát, illetve garantálni kellene az uniós támogatások hatékony felhasználását is, figyelmeztet a hivatal.

Veronika Remišová, Az Emberekért alakulófélben lévő párt tagja és parlamenti képviselő hétfőn bejelentette: indítványozni fogja, hogy az Állami Számvevőszék (NKÚ) vizsgálja meg az IFO-tendert. Az ellenzéki politikus szerint a minisztérium semmiféle költségbecslést nem tett közzé a tenderrel kapcsolatban.

A belügyminisztérium állásfoglalásában rámutatott: a természetes személyek azonosító számának, mint a közigazgatási informatikai rendszerek alapvető komponensének bevezetése régóta tervben van. Az információs társadalom építésének programja keretében 2010 óta folyik az IFO-ról szóló törvényjavaslat előkészítése.

A vonatkozó jogszabály 2020. április 1-jével lépne hatályba. Az új azonosító rendszer 2030-ban váltaná fel teljes mértékben a régit.

0 HOZZÁSZÓLÁS