2018. augusztus 22., 22:37

Az állami alkalmazottak bértábla szerinti fizetései 10%-kal nőnek

A közhasznú munkát végző alkalmazottak bértábla szerinti fizetései a jövő évtől átlagosan 10%-kal emelkednek. Ez a közhasznú munkát végző alkalmazottak bérezéséről szóló törvény módosításából következik, melyet szerdai ülésén hagyott jóvá a kormány. A jogszabály 2019. január 1-jével léphet életbe.

Euró - illusztráció
Fotó: Pixabay

A módosítás megszünteti azt a hosszú ideje fennálló problémát, hogy egyre több fizetési osztály került a minimálbér szintje alá. Az emelés mellett további pozitívum, hogy az eddigi 32 év helyett 40 év munkagyakorlatot fognak beszámítani.

A törvénymódosítás összevon bizonyos bértáblákat, illetve az eddigi 14 fizetési osztályt 11-re csökkenti. Az első hat osztályt háromba vonják össze.

Az alapul szolgáló új bértábla nem fogja érinteni a pedagógiai és a szakalkalmazottakat, az egyetemi tanárokat és a fejlesztések területén dolgozó alkalmazottakat sem. Ezen munkakörök esetében az oktatási minisztérium azt javasolta, hogy hagyják meg a meglévő két bértáblát, egyet a pedagógiai és szakalkalmazottak, egyet pedig az egyetemi oktatók, illetve a kutatások és fejlesztések területén dolgozó alkalmazottak részére.

A legfontosabb változás az lesz, hogy minden fizetési osztály meg fogja haladni a minimálbér összegét, tehát ténylegesen emelkedni fog minden közhasznú munkát végző alkalmazott bére. Átlagosan 10%-kal fognak nőni a fizetések, az emelés megközelítőleg 229 000 alkalmazottat érint majd. Nemcsak az állami hivatalnokok fognak többet keresni, hanem például a szociális otthonok alkalmazottai, az ápolók és a gondozók is.

A módosítás hatással lesz a közigazgatási kiadásokra. A béremelés jövőre 255,5 millió euróba fog kerülni, ebből a helyi önkormányzatok kiadása 130,7 millió euró lesz.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.