Az államfő vezeti a szlovák küldöttséget a brüsszeli NATO-csúcson

hirek.sk | TASR 2018. június 27., 13:40

Szlovákia a júliusi NATO-csúcson ismételten megerősíti az elkötelezettségét amellett, hogy fokozatosan emelje a védelmi kiadásait úgy, hogy azok 2024-re elérjék a bruttó hazai termék (GDP) 2 százalékát. A védelmi kiadások 2020-ban a GDP 1,6, 2021-ben pedig a GDP 1,7%-ára emelkednek. A szlovák küldöttség által képviselt alaptéziseket szerdai ülésén hagyta jóvá a kormány.

Andrej Kiska Fotó: TASR

A NATO-csúcsra július 11-én és 12-én kerül sor Brüsszelben, az egyes tagállamok állam- és kormányfőinek részvételével. A szlovák küldöttséget Andrej Kiska államfő vezeti. A delegáció tagjai lesznek továbbá Peter Gajdoš védelmi miniszter, Ivan Korčok külügyi államtitkár, Daniel Zmeko vezérkari főnök és Radovan Javorčík, Szlovákia állandó NATO-képviselője.

Az alaptézisek között szerepel többek között az is, hogy Szlovákia továbbra is tartósan hozzájárul a NATO megerősített jelenlétéhez a Balti-térségben. A szlovák delegáció megerősíti az afganisztáni katonai misszióban való részvételét is, illetve a részt vevő katonák számának emelését a jelenlegi megbízatás keretében. Szlovákia 2020 után is hozzájárul az afgán nemzeti hadsereg vagyonkezelői alapjához, mégpedig évente félmillió dollárral, legalább 2024-ig.

A szlovák küldöttség ezenkívül megerősíti az Oroszországgal szembeni duális megközelítést, és leszögezi, hogy bármikor kész az Oroszországi Föderációval céltudatos politikai párbeszédet folytatni, akár Ukrajna helyzetéről, akár másról, a NATO Tanács – Oroszország keretében.
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS