Az államfő szerint a NATO egysége az Oroszországhoz fűződő viszony miatt is fontos

hirek.sk | TASR 2019. július 15., 18:00

A NATO egysége az Oroszországhoz fűződő aktuális, nem javuló viszony miatt is fontos. Zuzana Čaputová szlovák és Andrzej Duda lengyel államfő egyetértett ebben a hétfői, varsói (Varšava) találkozón.

Fotó: TASR

A biztonság területén folytatott együttműködés volt a magas szintű találkozó egyik fő témája.
A két államfő egyetértett abban, hogy „a NATO egysége Szlovákia Oroszországhoz fűződő, nem javuló kapcsolatai miatt is fontos”. Az elnök asszony sajnálatát fejezte ki emiatt, mert meggyőződése, hogy „szükséges lenne konstruktív viszonyokat fenntartani Oroszországgal”.

Mindkét államfő szerint „az Észak-atlanti Szerződés Szervezete védelmünk és biztonságunk alappillére”, és a szövetségesek közötti egység a szervezet jó működésének alapfeltétele.

„Ehhez azonban a szabályok kölcsönös tiszteletben tartása szükséges, amit ma Oroszország részéről sajnos nem látunk” – mondta Čaputová.

Andrzej Duda lengyel államfőnek megköszönte a támogatást, amelyről Lengyelország folyamatosan biztosítja Ukrajnát, és Euro-atlanti törekvéseit. „Ukrajna közös, ráadásul legnagyobb szomszédunk. Biztonsága és stabilitása épp ezért közös érdekünk” – folytatta a szlovák köztársasági elnök.

A közeledés és a nagyobb megértés elősegítését Ukrajna és régiónk között Čaputová személyes céljának tartja. „Épp ezért szeretnék mielőbb ellátogatni Ukrajnába” – tette hozzá.

Čaputová Szlovákia nagyon fontos partnerének nevezte Lengyelországot „üzleti szempontból, a kölcsönös befektetések terén, és más fontos területeken, például az energetika vagy a biztonság területén is. Sok lehetőséget látok arra, hogy még többet tegyünk közösen, például a közúti infrastruktúra fejlesztéséért. Nagyon jó, hogy ebből a szempontból is folyamatosan javul az együttműködés” – mondta.
Ugyanakkor szerinte Varsó és Pozsony viszonya nemcsak a gazdaságra korlátozódik, hiszen történelmünk és az értékeink is közösek.

„Idén ünnepeljük a 30. évfordulóját annak, hogy Európában elindultak a demokratikus változások. Tudom, hogy a kommunista rezsim ideje alatt nagyon fontos volt a lengyel és a csehszlovák disszidensek együttműködése” – jegyezte meg az elnök asszony. Lengyelország szerinte mindig is „fontos inspiráló erő volt a régió számára”. A „szabadsággal kapcsolatos hatalmas változással” összefüggésben megemlítette Lech Walesa, Tadeusz Mazowiecki és Lech Kaczyňski nevét.

A V4-et a regionális érdekek érvényesítése mellett az elnök asszony fontosnak tartja az összeurópai megoldások és szövetségesek megtalálása szempontjából is. Ezzel a partnerországok elérhetik a V4 eredetileg kitűzött céljait és „hozzájárulhatnak Európa egységéhez”.

„Meggyőződésem, hogy ez a kötelességünk. Azért, mert az olyan kihívások, mint az automatizáció, a robotizáció vagy a klímaváltozás mindannyiunkat, minden állampolgárt érintenek. Országainknak élen kell járniuk az európai együttműködés terén ezeknek a kihívásoknak a kezelésében” – zárta Čaputová.
A szlovák államfőt, aki egynapos látogatásra érkezett Varsóba, katonai tiszteletadással fogadták a lengyel államfő hivatalának épülete előtt.

Duda és Čaputová négyszemközti megbeszélést folytatott, majd a delegációk ültek tárgyalóasztalhoz a két államfő vezetésével.

Čaputová délután virágcsokrot helyez el az ismeretlen katona sírján, a főváros központjában, a Jozef Pilsudský téren.
A szlovák államfő Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel is találkozik.
Čaputová lengyelországi látogatása az utolsó annak a körútnak a során, amelynek keretében az új köztársasági elnök végiglátogatja a visegrádi négyek országait.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS