Az államfő kedden találkozik Miroslav Lajčákkal

hirek.sk | TASR 2018. november 30., 15:19

Andrej Kiska államfő kedden találkozik Miroslav Lajčák külügyminiszterrel. Ezt Roman Krpelan, az elnök kommunikációs tanácsadója közölte a TASR hírügynökséggel pénteken. Egyben megerősítette, hogy az elnöki hivatalba megérkezett Lajčák írásbeli lemondólevele.

Fotó: TASR

A miniszter arról is tájékoztatta az államfőt, hogy először találkozni akar a miniszterelnökkel. Erre hétfőn kerítenek sort.

Pellegrini meg akarja győzni Lajčákot, hogy maradjon

Peter Pellegrini kormányfő nem ért egyet Miroslav Lajčák külügyminiszter lemondási szándékával. Megpróbálja meggyőzni őt, hogy vizsgálja felül ezt a döntést. Erről a kormányhivatalban tartott sajtótájékoztatón beszélt pénteken. Lajčákkal hivatalosan hétfőn tervez találkozni, emiatt lemondta a részvételét a katowicei klímakonferencián is. A migrációról szóló globális ENSZ-megállapodás és a körülötte kialakult helyzet Pellegrini szerint nem indokolja, hogy a szlovák diplomácia ilyen jelentős képviselője lemondjon. A kormányfő egyben rámutatott azokra a feladatokra, melyek Szlovákiára várnak a külpolitika terén.

Pellegrini hozzátette: nem tudja elképzelni, ki venné át az EBESZ-elnökség „jogarát”, és ki foglalkozna az Oroszország és Ukrajna közötti helyzet megoldásával. A kormányfő hétvégén is tárgyalni akar Lajčákkal, és megpróbálja meggyőzni őt, hogy vizsgálja felül a döntését. Elmondása szerint a Smer-SD számára is prioritást élvez jelenleg, hogy Lajčák a tárca élén maradjon. Pellegrini elismételte, hogy a kormány elutasítja a migrációs paktumot, ugyanakkor megérti a külügyminisztert, aki részt vett ennek a dokumentumnak az előkészítésében. Hangsúlyozta: Lajčák világszínvonalú politikus.

Amennyiben a külügyminiszter mégsem változtatná meg a döntését, a helyét Pellegrini szerint csak egy profi, élvonalbeli diplomata veheti át.

A lehetséges utódokkal kapcsolatban - Robert Fico, a Smer-SD elnökének és Peter Kmec, a kormányfő külpolitikai tanácsadójának a neve is felmerült – Pellegrini nem nyilatkozott.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy Szlovákia nem hajlik el az EU- és NATO-párti külpolitikai irányvonaltól. Ezzel azokra az aggodalmakra reagált, melyek szerint Miroslav Lajčák külügyminiszter távozása esetén megváltozik Szlovákia külpolitikai irányultsága. Pellegrini hangsúlyozta: Szlovákia élettere az EU, az ország biztonsága pedig a NATO-tagsághoz kötött. „A gazdaságunk is összefonódott a sikeres nyugati gazdaságokkal. Soha nem fogom megengedni, hogy Szlovákia elhagyja ezt az értékrendet és kilépjen ebből a gazdasági térségből, amely a jólét záloga” – hangsúlyozta Pellegrini.

Arra a kérdésre, hogy Szlovákia külpolitikáját a külügyminisztérium helyett nem Andrej Danko házelnök irányítja-e, azt válaszolta, hogy a külpolitika mindig is a kormány hatásköre volt és az is marad.

A kormányfő elismerte, hogy hallotta a pletykákat a lehetséges májusi előrehozott választásokról.

Ezzel kapcsolatban elmondta: a jelen pillanatban az országra nézve káros lenne egy előrehozott választás, mivel Szlovákia jól teljesít és politikailag stabil. Pelllegrini nem lát alternatívát. „Nem állítom, hogy mi vagyunk a legjobbak, de mindent megteszünk azért, hogy az ország előrelépjen” – fűzte hozzá a miniszterelnök.

Pellegrini a globális paktummal kapcsolatban elmondta: Szlovákia nem vesz részt a marrákesi konferencián, helyette egy levelet küld, melyben kifejti a hivatalos álláspontját, ahogy más országok is teszik.

Miroslav Lajčák külügyminiszter csütörtök este jelentette be, hogy benyújtja a lemondását a parlament által tegnap elfogadott határozat miatt, amely a migrációról szóló globális ENSZ-megállapodás elutasítását javasolja a kormánynak. Eszerint a kabinetnek olyan intézkedéseket kellene hoznia, amelyek értelmében Szlovákia kihátrál a dokumentum elfogadási folyamatából, melyre az egyes kormányok és magas rangú tisztviselők marokkói találkozóján kerül sor december 10-én és 11-én. Az SNS és a Smer-SD erről szóló közös határozatát 90 képviselő támogatta.
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS