Az államfő fenntartásokkal írta alá a választási kampányról szóló törvényt

hirek.sk | TASR 2019. július 10., 15:50

Zuzana Čaputová államfő aláírta a választási kampányról szóló koalíciós törvénymódosítást, ugyanakkor bírálta a jogszabály elfogadását megelőző törvényalkotási eljárást.

Fotó: TASR

A módosítás meghatározza a politikai pártok bevételkeretét, a kampánnyal összefüggésben megszünteti az úgynevezett harmadik felet, változtat a kampányfinanszírozásra vonatkozó szabályokon és módosítja a bírságokat is. Erről az elnöki hivatal tájékoztatott szerdán.

„Tiszteletben tartom a törvényhozó hatalom jogát arra, hogy a bevételkeret bevezetésével módosítsa a választási verseny feltételeit.”

Ugyanakkor hangsúlyozni szeretném, hogy komoly fenntartásokkal írom alá a törvényt, mivel kifogásolom azt a módot, ahogy a parlament elfogadta a jogszabályt.

„Véleményem szerint indokolatlanul tárgyalták gyorsított eljárásban a törvénymódosítást” – figyelmeztetett Čaputová. A módosító javaslatot a beterjesztése után nem egész 24 órával fogadta el a parlament.

A módosítás pártonként 3,5 millió euróra korlátozza az egy választási ciklus alatt elfogadható adományok, kölcsönök és egyéb, kampányhoz való hozzájárulások összegét.

Ebbe bele kell számolni a tagsági díjak összegét is. „A korlát bevezetése garantálja a nagyobb átláthatóságot a politikai pártok finanszírozása terén. Emellett megakadályozza az olyan pártok választások előtti aránytalan túlköltekezését, amelyek a választási győzelmükben bízva számítanak az ebből következő állami bevételekre” – áll a javaslatban.

A módosítás értelmében a jövőben külső személy, vagyis úgynevezett harmadik fél nem finanszírozhat választási kampányt.

Az indoklás szerint egyes jelöltek vagy pártok eddig arra használták ki ezt a lehetőséget, hogy a harmadik fél segítségével a törvényt megkerülve túlléphessék a megszabott keretet.

Növekedni fog a szabálytalan kampányolásért, illetve a kampánycsend megsértéséért kiszabható bírság összege is.

Utóbbi miatt újabban már a jogi személyek is büntethetők lesznek. A módosítás továbbá 10 000 euróban szabja meg az egy tagtól beszedhető éves tagsági díj maximális összegét.

0 HOZZÁSZÓLÁS