HIRDETÉS

Az államfő elfogadta Marek Maïariè lemondását

hirek.sk 2018. március 05., 16:52
POZSONY. Andrej Kiska köztársasági elnök hétfőn elfogadta Marek Maïariè kulturális miniszter lemondását.

Marek Maïariè korábban közölte, Ján Kuciak tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kušnírová meggyilkolása lehetetlenné teszi számára, hogy továbbra is a posztján maradjon. Hangsúlyozta, ez személyes döntése, amely azon alapul, hogy a médiához és az újságírókhoz a kulturális miniszter áll a legközelebb. „Egy újságíró meggyilkolását követően elképzelhetetlennek tartom, hogy továbbra is betöltsem ezt a tisztséget” – jelentette ki.

A kulturális minisztérium távozó vezetője hétfőn bejelentette, ideiglenesen Peter Pellegrini beruházásokért és informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes veszi át a tárca irányítását.  

Maïariè szerint sajnálatos, hogy Kiskától értesült utódjáról

A távozó kulturális miniszter sajnálja, hogy arról, átmenetileg Peter Pellegrini lesz az utódja, csak Andrej Kiskától hallott, nem pedig a saját pártjától.

„Bizonyos sajnálattal kell elmondanom, hogy a köztársasági elnök úrtól tudtam meg, hogy ideiglenesen Peter Pellegrinit bízzák meg a kulturális minisztérium irányításával, nem pedig a saját pártomtól. Remélem, hogy még kommunikálnak velem, de ezt az államfőtől tudtam meg” – vallotta be Marek Maïariè. Ugyanakkor elmondta, továbbra is a pártban marad, mivel a kollektív bűnösség nagy ellenzője.

Kiska két forgatókönyvét illetően, amellyel a jelenlegi politikai helyzetet megoldaná, amely Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolása után alakult ki, Maïariè kifejtette, hogy a kormányban változásokra van szükség. „Világos, hogy valamilyen változásokra szükség van a kormányban. Ez leginkább nem is a köztársasági elnök véleményéből következik, hanem abból, hogy a konkrét változások mögé álltak a koalíciós pártok is. Lehet, hogy ha még a múlt héten sor került volna a változásra, most nyugodtabb lenne a helyzet. A politikában fontos, hogy a megfelelő döntéseket a megfelelő időben hozzák” – mondta Robert Kaliòák leváltását illetően Marek Maïariè.

Az előre hozott választásokkal kapcsolatban úgy nyilatkozott, még korai róluk beszélni. „Ahhoz 90 szavazatra van szükség. A másik oldalon, ha a koalíció az elkövetkező napokban nem fog a megfelelő módon reagálni, az előre hozott választások műszaki oldala nem lesz lényeges, mivel a társadalmi helyzet kikényszerítheti a választásokat. Nagyon sok függ attól, hogy viselkedik most a koalíció” – véli a volt kulturális miniszter.

A másik oldalon Maïariè azt gondolja, hogy az ellenzék buzgón akarja az előre hozott választásokat, de nincs annyira felkészülve rájuk. Ezért részesíti előnyben a helyzet megoldását, és azt, hogy a kormány olyan formában működjön, hogy évezze a nyilvánosság bizalmát.

Maïariè nem tért ki Robert Fico kormányfő szemrehányása elől sem, hogy Kiska vasárnapi beszéde nem Szlovákiában készült. „A Szlovák Köztársaság elnökének kijelentései komoly dolgok, és úgy gondolom, komolyan is kell venni azokat. Én komolyan veszem” – tette hozzá.

Andrej Kiska megköszönte Maïariè munkáját a kulturális tárca élén, egyúttal nagyra értékelte politikai gesztusát. „Úgy vélem, többen példát vehetnének tőle” – jegyezte meg Andrej Kiska.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS