Az állambiztonság mértéke megfelelő volt 2017-ben

hirek.sk | TASR 2018. október 17., 16:56

Az állambiztonság mértéke megfelelő volt 2017-ben, a Szlovákia biztonsági helyzetét évek óta veszélyeztető tényezők többsége azonban megmaradt. Mindez az állambiztonságról szóló, tavalyi évre vonatkozó jelentésből derül ki, melyet szerdán hagyott jóvá a kormány.

Fotó: MOSR

A dokumentum egyrészt hangsúlyozza a gazdasági és a szociális stabilitás, valamint az energetikai biztonság színvonalának fennmaradását, és említést tesz a bizonyos típusú bűncselekmények területén tapasztalható pozitív fejlődésről is. A másik oldalon rámutat a nemzetközi kapcsolatokban tapasztalható feszültség növekedésére, a nem szűnő fegyveres konfliktusokra az EU szomszédságában, a terrorizmussal és a migrációval járó, tartósan magas szintű fenyegetésekre Európában, valamint a kibertérben tapasztalható fenyegetések erősödésére. Figyelmeztet továbbá bizonyos külföldi és belföldi elemek folytatódó dezinformációs tevékenységére, melynek célja a közvélemény befolyásolása egy idegen hatalom vagy a helyi szélsőséges szervezetek javára.

A Védelmi Minisztérium, amely közzétette a jelentést, megállapította, hogy az illetékes szervek meghozzák a szükséges intézkedéseket az állambiztonság megőrzése érdekében. A tárca három fő intézkedést emelt ki.

Az első az állambiztonsági rendszer koncepciójáról szóló javaslat kidolgozása és előterjesztése. A második az integrált mentőszolgálattal és a 112-es segélyhívószámra érkező hívások fogadásával foglalkozó speciális képzés projektjének megvalósítása. A harmadik egy munkacsoport alakítása, melyben a gazdasági és belügyminisztérium mellett képviseltetni fogják magukat a megyeközpontokban székelő járási hivatalok, a rendszerintegrátor szerepét betöltő VUJE, a. s., Trnava vállalat, valamint a Szlovákiai Városok és Falvak Szövetsége (ZMOS) is. A munkacsoport célja bevonni a kisebb községeket, illetve városokat az EPSIS®JISHM védjeggyel ellátott, gazdasági mobilizációval kapcsolatos egységes információs rendszerbe.

0 HOZZÁSZÓLÁS