Az állam kifizeti Bžán milliós pénzjutalmát, majd bíróságra adja

hirek.sk 2017. november 08., 09:16
POZSONY. A gazdasági tárca alá tartozó MH Manažment társaság Radomír Bžán ügyvédi irodájának 17,7 millió eurót fizet a bősi vízmű kapcsán megnyert bírósági perért. Ezt követően az állam bírósághoz fordul a pénzjutalom ügyében – mondta Peter Žiga gazdasági miniszter.

„Az a célunk, hogy az állam a lehető legkisebb összeget fizesse ki. Egyidejűleg azonban minimálisra kell csökkenteni az állam kockázatát. A Taylor Wessing jogi iroda azt tanácsolta, hogy az MH Manažment fenntartással megtéríti a 17,7 millió eurós számlát, de mivel továbbra sem értünk egyet a pénzjutalom nagyságával, ezért úgy döntöttünk, hogy az állam mindjárt a számla kifizetése után a bírósághoz fordul, s az ügyvédi irodától behajtja az arányos pénzjutalom és a kifizetett összeg közti különbséget“ – mondta el Žiga.

„A jelenlegi jogi helyzetben biztosabb az összeget kifizetni. Ezzel csökken annak a kockázata, hogy az államnak egyszer esetleg ki kellene fizetni az eredeti 77 millió eurót“ – tette hozzá Andrej Leontiev, a Taylor Wessing ügyvédi iroda képviselője. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az állam és az ügyvédi iroda közti bírósági perben nem az egész pénzjutalmat adják vissza, hanem csak annak egy részét.

A bíróság nem ismerte el a költségek kifizetését

Sem Leontiev, sem Žiga miniszter nem tudott választ adni arra, hogy a Bžán-irodát mekkora pénzjutalom illetné meg az említett per kapcsán, tehát az állam mennyi pénzt kaphatna vissza, ha sikerrel járna a bíróságon.

A miniszter azt is bejelentette, hogy a bécsi döntőbíróság a per kapcsán az államnak nem ismerte el a költségek kifizetését. „Ezt a döntést érthetetlennek tartom. Ez az utolsó ok, amiért az állam majd bepanaszolja Bžán úr ügyvédi irodáját“ – mondta Žiga, hozzátéve, hogy az üggyel már a bűnüldöző szervek is foglalkoznak.

Felbontják a jogi képviseletre vonatkozó szerződéseket

Az MH Manažment az általa megszólított ügyvédi irodák ajánlásai szerint felbontja a három ügyvédi irodával jogi képviseletükről szóló szerződéseket. Azok között van a Dvorecký & Partneri iroda is, amely ez év elején közel 7 millió eurót kapott a Port Service-ügyért.

„Már kifizették a pénzjutalmat. Jogi elemzés alapján arra a véleményre jutottunk, hogy azt érvénytelen szerződés alapján fizették ki, ezért ez esetben annak a visszafizetését kérjük“ – szögezte le Žiga.

Az MH Manažmentnek jelenleg pályázatot kell kiírnia jogi szolgáltatások biztosítására. „Az MH Manažment egyik fő feladata az, hogy az államot képviselje a korábbi privatizációkkal kapcsolatos bírósági perekben, ezért a jogi szolgáltatások jelentős részét képezik a társaság költségeinek. Az MH Manažment új vezetőségét arra utasítottam, hogy az új szerződések megkötése során figyeljen oda arra, hogy azok átláthatók és az állam szempontjából kedvezőek legyenek. Személyesen azt pártolom, hogy a jövőben kötendő új szerződések esetében órabért fizessenek, ahogy az világszerte szokásos, s így majd nem támadhatnak kételyek“ – zárta tájékoztatását Žiga.

Forrás: Webnoviny.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS