Az alkotmányjogi bizottság jóváhagyta a Lex Csallóközt

hirek.sk | TASR 2018. október 09., 11:35

Tilos lesz veszélyes növényvédő szereket használni a védett vízgazdálkodási területeken. Ez a Lex Csallóköz elnevezésű, a védett, természetes víztározókról szóló törvényjavaslatból derül ki, melyet kedden megvitatás nélkül hagytak jóvá a parlament alkotmányjogi bizottságának koalíciós tagjai, valamint Rastislav Schlosár. A bizottság javasolja a törvénytervezet elfogadását a parlament októberi ülésén.

Fotó: TASR

A Lex Csallóköz a tiltások mellett az egyes állami szervek hatáskörét is meghatározza a vízvédelem területén.

Az új jogszabály egységesítené a már meglévő, vízvédelemmel kapcsolatos törvényeket és előírásokat.

A vízminőség-ellenőrzés területén a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőség kapná a legnagyobb szerepet.

Ehhez az intézményhez lehet majd fordulni, ha fennáll a vízszennyezés veszélye. A felügyelőség fogja értesíteni a többi illetékes szervet.

„Összehangoltuk az ellenőrzéseket, hogy azokkal ne külön foglalkozzon minden egyes minisztérium” – jelentette ki korábban Sólymos László környezetvédelmi miniszter. Szerinte egy olyan problémakörről van szó, amelynek a megoldása nem korlátozódhat egyetlen minisztériumra. Újabban az egyes minisztériumok szervei közösen léphetnének fel az ügyben.

A javaslat előírja azt is, hogy a Környezetvédelmi Minisztériumnak minden évben, július 15-én közzé kell tennie a csallóközi védett vízgazdálkodási terület vízminőségéről szóló jelentést.

A vállalkozók szintén kötelesek lesznek mérni, hogy mennyi szennyezőanyagot bocsátanak ki, és ezt nyilvánosságra is kell hozniuk. A felszíni és felszín alatti vízkészlet szennyezettségi határértékének átlépéséről szóló aktuális információk a Közegészségügyi Hivatal honlapján lesznek elérhetők.

A törvénytervezet a védett vízgazdálkodási területeken tiltja az építkezést, illetve az ipari épületek bővítését, kivéve, ha az átépítés hozzájárul a víz hatékonyabb védelméhez. Ezeken a területeken nem lehet majd vágóhidat és szemétlerakót sem létesíteni. Tilos lesz azoknak a növényvédő szereknek a használata is, amelyek szennyezhetik a vizet, valamint tilos lesz az ásványkitermelés és a terület lecsapolása is. A törvény megsértéséért a jogi személyek és a vállalkozók esetében akár 165 000 euró, a többiek esetében pedig akár 5000 euró pénzbüntetés is kiszabható lesz.

A Lex Csallóköz elnevezésű törvény a többi védett területre is vonatkozni fog, a Csallóközön kívül a Sztrázsó-hegységre, a Beszkidekre és a Jávornik-hegységre, a Nagy-Fátrára, az Alacsony-Tátra nyugati és keleti részére, a Rimócára, a Szalatnára és a Felső-Ipoly mentére, továbbá a Murányi-fennsíkra, a Gölnic folyó felső szakaszára, a Szlovák-karszthegységre és a Vihorlátra is.
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS