Az alkotmánybíró-jelölteket ábécé sorrendben, időkorlát nélkül hallgatják meg

hirek.sk | TASR 2019. január 22., 15:36

Az alkotmányjogi bizottság időkorlát nélkül, ábécé sorrendben fogja meghallgatni az alkotmánybíró-jelölteket. A meghallgatások szerdán kezdődnek, és három napig tartanak majd. Ezt Róbert Madej bizottsági elnök erősítette meg a TASR hírügynökségnek kedden. Az alkotmánybírói posztokra összesen negyvenen pályáznak.

Fotó: TASR

Robert Fico, a Smer-SD elnöke és volt kormányfő így már szerdán sorra fog kerülni. A felvetésre, hogy alkotmánybíró-jelöltként nem felel meg a törvény által előírt követelményeknek, Madej nem akart reagálni.

A döntést, hogy ki felelt meg a meghallgatáson, a bizottság csak az összes jelölt meghallgatása után, vagyis leghamarabb pénteken közli.

A jelöltek bemutatkozását és a diskurzust nem kötik időkorláthoz, ezért előfordulhat, hogy a meghallgatások három napnál tovább fognak tartani. Madej azonban bízik benne, hogy még ezen a héten lezárulnak. Hozzátette: nem lát problémát abban, hogy a nyilvánosság nem tehet fel kérdéseket az egyes jelölteknek, ahogy azt eredetileg tervezték. „Ez egy bizottsági meghallgatás, az emberek pedig valamiért megválasztották a képviselőiket. Ellenkező esetben egy moziban vagy sportcsarnokban rendezett nagygyűlést csinálnánk belőle” – mondta Madej.

A pályázók a meghallgatáson először bemutatkoznak, elmondják, miért pályáznak erre a pozícióra, beszámolnak a szakmai tapasztalataikról, az eddig elért legfontosabb eredményeikről, a publikációs tevékenységükről, illetve arról, milyen előadásokon, szemináriumokon és tudományos konferenciákon vettek részt eddig. A bemutatkozás után a jelölt a képviselők és az államfő esetleges kérdéseire válaszol. Az ülést a nyilvánosság is követheti a parlamenti hivatal által biztosított audiovizuális közvetítésnek köszönhetően.

Az alkotmánybírói posztokra pályázók listáján a következő nevek szerepelnek: Robert Fico volt kormányfő és a Smer-SD elnöke, Monika Jankovská (Smer-SD) és Edita Pfundtner (Most-Híd) államtitkárok, Daniela Švecová, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Peter Kresák (Most-Híd) parlamenti képviselő, Radoslav Procházka, a Sieť párt volt elnöke, Ján Šikuta, Michal Matulník, Ján Štiavnický, Peter Straka, Boris Gerbery, Ľuboš Szigeti, Zuzana Pitoňáková, Ján Drgonec, Michal Truban, Radovan Hrádek, Libor Duľa, Martina Jánošíková, Robert Šorl, Soňa Mesiarkinová, Marek Tomašovič, Dagmar Fillová, Pavol Malich, Peter Molnár, Martin Vernarský, Ladislav Duditš, Marián Sluk, Eva Kováčechová, Peter Melicher, Juraj Sopoliga, Anton Dulak, Eva Fulcová, Karol Kovács, Miloš Maďar, Ivan Fiačan, Michal Ďuriš, Lucia Kurilovská, Martin Javorček, Kajetán Kičura és Štefan Kseňák.

A képviselőknek a január 29-én kezdődő parlamenti ülésen kellene megválasztaniuk a 18 alkotmánybíró-jelöltet.

Közülük az államfő nevezi majd ki a kilenc új alkotmánybírót. A kinevezett bírók 12 éves megbízatási ideje azzal a nappal kezdődik meg, amikor leteszik az esküt az Alkotmánybíróságon.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS