2018. augusztus 14., 16:13

Az agrártárca élelmiszerellenőrei 25 000 ellenőrzést hajtottak végre

Az agrártárca élelmiszer-ellenőrei 25 000 ellenőrzést hajtottak végre az idei év első hat hónapjában. Az ellenőrzések az őstermelőktől kezdődően egészen a bolti polcokig kiterjedtek. Összesen 2363 esetben találtak hiányosságot, ami az összes eset 9,4 százalékát teszi ki. Erről a keddi sajtótájékoztatón tájékoztatott Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter és Jozef Bíreš, az Állami Állategészségügyi és Élelmiszeripari Felügyelet igazgatója.

Gabriela Matečná, Jozef Bíreš
Fotó: TASR

„Az Állami Állategészségügyi és Élelmiszeripari Felügyelet az ellenőrzéseket sokszor a fogyasztók bejelentésére reagálva végzi” – tette hozzá Matečná, aki szerint a fogyasztókkal nagyon jól együtt lehet működni az ellenőrzések során.

Bíreš azt is elmondta, hogy a kiszabott büntetések összege az első félévben több mint 3 millió eurót tesz ki. A legnagyobb büntetések kifizetése még folyamatban van. Eddig főleg a kisebb büntetéseket fizették ki. Ilyenekből összesen 842-t szabtak ki az idei év első hat hónapjában, összesen 29 059 euró értékben.

Az ellenőrök szerint a tavalyi évhez hasonlóan most is a gyümölccsel és a zöldséggel volt a legtöbb gond.

A legnagyobb hiányosságokat az almánál, paprikánál, paradicsomnál, szőlőnél, káposztánál és a kelkáposztánál tapasztalták. De néhol például veszélyes szalmonellabaktériumot találtak a tojásban és a baromfihúsban is.

Milan Lapšanský, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszeripari osztályának a vezérigazgatója azt is elmondta, hogy mivel a hazai élelmiszerek népszerűsége folyamatosan nő, sokan épp ezen a téren vezetik félre a fogyasztókat.

Az élelmiszer eredetének a vizsgálata több megtévesztést is feltárt.

Az élelmiszerellenőrök a gyümölcsök és zöldségek eredetével kapcsolatban többször találkoztak téves vagy elhallgatott információkkal. Például lengyel vagy holland répával és petrezselyemmel, illetve spanyol, olasz vagy török eredetű paradicsommal. Ezek árusítását még a helyszínen betiltották. A kiszabható büntetés összege elérheti a 100 000 eurót.

Az agrártárca szerint az ilyen áru nemcsak a fogyasztóknak okoz gondot, hanem a tisztességes hazai mezőgazdasági termelőknek is. Például olyan piaci árusokról van szó, akik a gyümölcsöt és a zöldséget az áruházláncokban veszik meg, és azt saját termesztésű termékként árusítják.

Az ilyen megoldások ellen nagyon keményen lépünk fel. Nincs bocsánat senkivel szemben, és az ellenőrzéseket még intenzívebbé tesszük – jelezte Lapšanský.

Ezenkívül a nagy beszállítók esetében is gondok voltak a zöldség és a gyümölcs eredetével. „Sok esetben beigazolódott, hogy több gyümölcsöt és zöldséget szolgáltattak az üzleteknek, mint amennyit a képesek megtermeszteni” – magyarázta. Sőt, néha olyan gyümölcsöket és zöldségeket kínáltak, amelyek az adott időszakban nem teremnek Szlovákiában.

Az agrártárca a kisebb üzletláncokkal is megegyezett, hogy azok a társaságok, amelyek így járnak el, nem maradhatnak a piacon, és így nem szállíthatnak élelmiszert az üzletláncoknak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.