2018. május 7., 13:39

Az agrártárca átfizeti a szőlősgazdák terménybiztosítását

Az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) támogatást nyújt a szőlőültetvények terménybiztosítására. A támogatás az időjárás okozta károkra, illetve a kártevők és betegségek okozta károkra kötött biztosítást érinti. A kérvények benyújtási határideje május 15.

szőlészet illusztráció
Fotó: TASR

Erről Zuzana Peiger Ačjaková, a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium munkatársa tájékoztatott hétfőn.

„A globális éghajlatváltozás egyre nagyobb problémákat okoz a szlovákiai gazdáknak. Nemcsak a szárazságok, hanem a fagyok, a szélviharok, illetve a heves esőzések is gondot jelentenek. Feltételezzük, hogy a szélsőséges időjárási jelenségek a jövőben még gyakoribbak lesznek, ezért fel kell készülnünk. A gazdák megsegítésének egyik konkrét módja a szőlőültetvények terménybiztosítására nyújtott anyagi támogatás” – fejtette ki Gabriela Matečná kormányfő-helyettes és földművelésügyi miniszter.

A kérvényezők azokra a biztosításokra kérhetnek támogatást, melyeket a kedvezőtlen időjárási viszonyok, illetve a természeti katasztrófák okozta károkra, továbbá a kártevők és a szőlőtőke betegségei által okozott károkra kötnek.

„A kétoldalas formanyomtatvány nagyon egyszerű, az elérhetőségi adatok mellett a kérvényezőnek fel kell tüntetnie, hogy milyen intézkedésekkel összefüggésben, és milyen földterületre kér anyagi támogatást. Meg kell indokolni a biztosítóválasztást is” – fejtette ki Juraj Kožuch, a PPA vezérigazgatója.

Peiger Ačjaková elmondása szerint a gazdáknak idén rendkívüli szárazsággal kell szembenézniük. „Annak ellenére, hogy a gazdákat szívesen kárpótolnánk, ezt nem tekintjük rendszerszintű megoldásnak” – fogalmazott Matečná, hozzátéve: az egyszeri karpótlás helyett inkább tartós megoldásokat keresnek. „Olyanokat, mint például az öntözőrendszerek építése, vagy az ún. kockázati alap létrehozása. A rendszerbe bekapcsolnánk a gazdákat, az államot és a biztosítókat is. A legfontosabb kérdés azonban az, hogyan oldjuk meg az ún. nem biztosítható kockázatok problémáját” – fejtette ki a miniszter.

Peiger Ačjaková hozzáfűzte: a szőlőültetvények terménybiztosítására nyújtott támogatásért folyamodók minden szükséges információt megtalálnak az Agrárkifizető Ügynökség honlapján: http://www.apa.sk/poistenie-urody.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.