Augusztusban a Smer nyerte volna a választásokat

hirek.sk | TASR 2018. augusztus 10., 14:38

Ha augusztus elején tartották volna a parlamenti választásokat, a Smer-SD nyert volna a szavazatok 20,7%-át szerezve meg.

Fotó: rovin

A második helyen az SaS végzett volna 12,2%-kal, a harmadikon pedig az ĽSNS 10,1%-kal. Ez a Focus ügynökség legfrissebb felméréséből derül ki, melyet augusztus 2. és 9. között végeztek 1007 válaszadó bevonásával.

A felmérés eredménye szerint a parlamentbe nyolc párt jutott volna be. Szorosan Marian Kotleba pártja mögött végzett volna 10%-kal a Sme rodina - Boris Kollár mozgalom (18 mandátum). Következne az SNS 9,4%-kal, ami 17 mandátumnak felelne meg. A közvélemény-kutatásban a hatodik helyen végzett az OĽaNO-NOVA mozgalom 8,7%-kal és 15 mandátummal. Két mandátummal kevesebbet szerzett volna a választásokon a KDH (7,1%). Utolsó pártként a Most-Híd jutott volna be a parlamentbe 5,7%-kal (10 mandátum).

A parlamenten kívül rekedt volna a Progresszív Szlovákia (Progresívne Slovensko) párt (4,2%), az MKP (4,1%) és az Együtt – Polgári demokrácia (3,3%) is.

A jelenlegi kormánykoalíció a felmérés eredménye szerint 64 mandátumot szerzett volna. A Focus ügynökség legutóbbi, júniusi felméréséhez képest a leginkább az OĽaNO-NOVA mozgalom esett vissza, Matovičék 1,3%-kal kevesebb szavazatot szereztek volna augusztusban. A Smer-SD is rontott 1%-kal. A Sme rodina - Boris Kollár mozgalom ellenben csaknem 2%-kal jobb eredményt produkált.

Az ügynökség a résztvevőknek felkínált egy listát a politikai pártok és mozgalmak neveivel, illetve azok rövidítéseivel. A válaszadók, akiktől azt kérdezték, hogy mely pártra vagy mozgalomra adnák a szavazatukat, választhatták a „más párt” lehetőséget is. A felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek 13,6%-a nem járulna az urnákhoz, 17,9 százaléknyian nem tudják, kit választanának. A megkérdezettek 68,5%-a szavazott volna a felsorolt pártok és mozgalmak valamelyikére.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS