Átverik az angol hivatalokat a szlovákiai bevándorlók

hirek.sk 2013. október 27., 20:58
POZSONY, LONDON. Több száz nem létező gyermekre igényeltek gyermeksegélyt Angliában Szlovákiából kitelepült személyek.

A brit hatóságok több mint 700 lefoglalt útlevelet és 1400 születési anyakönyvi kivonatot küldtek vissza diplomáciai úton Szlovákiába. Valamennyi okirat valódi, csak a gyermekekről szóló adatok hamisak bennük. Ideje lenne a Szlovákiából Angliába települtek körmére nézni – jegyezte meg a JOJ televízió, amely a brit szociális ellátórendszerrel való visszaélésekre mutatott rá.

Valószínűleg nehéz dió ez az ottani hatóságok számára. Egy éve is lefoglaltak nagy mennyiségű valótlan adatokat tartalmazó útlevelet, de a kivizsgálás nem hozott különösebb eredményt. Senkit nem helyeztek vád alá.

A visszaélést elkövetők Kelet-Szlovákia telepein szedték össze a csaláshoz felhasznált  útleveleket és születési anyakönyvi kivonatokat, amelyeket probléma nélkül Angliába csempésztek. Elég volt egy-két nem létező gyermek nevét bejegyezni az úti okmányba, s már dőlt is hozzájuk a pénz!

A brit szociális hivatalok a hamisított okmányok alapján rendszeresen, havonta folyósították a csalóknak a nem kis állami juttatást, mintegy 80 font gyermeksegélyt. „Jelenleg folyik az üggyel kapcsolatos információk begyűjtése és feldolgozása, hogy a lehető legrövidebb időn belül dönthessünk a további eljárásról” – nyilatkozta a JOJ televíziónak Denisa Baloghová rendőrségi szóvivő.

Kezdetben a Szervezett Bűnözés Elleni Hivatal is érdeklődött a történtek iránt, végül azonban átadták az ügyet a kassai és eperjesi bűnüldöző szerveknek. Az „üzlet“  egyelőre tovább virágzik – mutatott rá a JOJ riportere hozzáfűzve: a londoni szlovák konzulátus továbbra is rendszeresen kapja az angol hatóságoktól a meghamisított útleveleket: az idei év januárjától  263 darabot.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS