2012. március 13., 12:06

Átadták a Jedlik Ányos-díjakat

BUDAPEST. Ma átadták a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenységért, valamint kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásságért járó 2012-es Jedlik Ányos-díjakat.
Hámori József Széchenyi-díjas agykutató, az MTA korábbi alelnöke, a Magyar UNESCO Bizottság elnöke, valamint Zeljko Topic, a Horvát Köztársaság Szellemi Tulajdoni Hivatalának főigazgatója részesült Honoris causa Jedlik Ányos-díjban, Csiszár István okleveles villamosmérnök, Dörnyei József címzetes egyetemi docens, Horváth József, a Műszer Automatika Kft. igazgató-tulajdonosa, Kereszty Marcell okleveles villamosmérnök, valamint Molnár Béla, az orvostudományok kandidátusa Jedlik Ányos-díjban részesült.  Az elismeréseket  Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) elnöke adta át kedden, Budapesten.

Mint az SZTNH közleményében olvasható, a Jedlik Ányos-díjat az intézmény jogelődje, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnökének kezdeményezésére az ipari és kereskedelmi miniszter alapította 1996-ban, a magyar szabadalmi rendszer centenáriumának évében a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenység, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismerésére. A honoris causa Jedlik Ányos-díjat kétévente adományozzák azon kiemelkedő személyiségeknek, akik közéleti tevékenységükkel, életművükkel nagyban hozzájárultak a hazai szellemi tulajdonvédelmi kultúra és tudatosság fejlődéséhez. A díjakat március 15. alkalmával adják át.

Jedlik Ányos-díjban részesült Csiszár István okleveles villamosmérnök, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nyugalmazott gazdaságfejlesztési vezetője, aki az Országos Találmányi Hivatallal együttműködve évekig szervezett találmányi kiállításokat, iparjogvédelmi tájékoztatást és képzést. Jelenleg a nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Díj pályázatának szervezője, számos szakmai kiadvány szerzője és szerkesztője.

Ugyancsak Jedlik Ányos-díjjal ismerték el Dörnyei József okleveles gépészmérnököt, a kémiai tudományok kandidátusát, címzetes egyetemi docenst, a Dr. Fitokup Kft. ügyvezető-tulajdonosát, aki különféle gyógytermékek, étrendkiegészítők, természetes vitaminkoncentrátumok, homoktövistermékek feltalálója és gyártója. Tizenkét megadott szabadalomban szerepel feltalálóként, tudományos publikációinak és konferencia-előadásainak száma meghaladja a 120-at.

Szintén Jedlik Ányos-díjban részesült Horváth József, a Műszer Automatika Kft. igazgató-tulajdonosa, aki mai cégének jogelődjét 1982-ben alapította az egyik első hazai magánvállalkozásként. Mára a 160 főt foglalkoztató Műszer Automatika Kft. elismert fejlesztő-, gyártó- és szolgáltató vállalkozás Kelet-Közép-Európában a vasúti biztosító- és ipari biztonságtechnikai berendezések, valamint gázérzékelő rendszerek piacán. Éves árbevétele eléri a 4-5 milliárd forintot, ennek több mint 90 százalékát saját fejlesztésű és gyártású termékeinek értékesítéséből éri el. Horváth József alkotói tevékenységét 25 megszerzett oltalom (szabadalom, használatiminta-oltalom, védjegy) fémjelzi.

Jedlik Ányos-díjban részesült Kereszty Marcell okleveles villamosmérnök, jogász, közgazdász, szabadalmi ügyvivő, akinek "műszaki és jogi tudása, korrekt és alapos munkája az ügyfelek és a hatósági partnerek körében is széleskörű elismerést szerzett. Kimagasló a számítógéppel megvalósított találmányok szabadalmaztatásának területén szerzett tapasztalata, valamint a szabadalmi jogérvényesítés hazai és nemzetközi gyakorlatában való jártassága" - emeli ki a laudáció.

Jedlik Ányos-díjban részesült Molnár Béla, az orvostudományok kandidátusa, a Semmelweis Egyetem Sejtanalitikai Laboratóriumának vezetője, a 3DHistech Kft. alapítója, ügyvezető igazgatója. Mint a méltatás kiemeli, Molnár Béla kiemelkedő sikereket ért el a digitális hisztológia elméletének kidolgozásában, eszközeinek kifejlesztésében, az eljárás hazai és nemzetközi elterjesztésében. A virtuális mikroszkópos alkalmazások fejlesztésére 1997-ben megalapította az azóta világszerte elismert, 3DHistech spin-off céget. Tizenhárom hazai szabadalmi bejelentésben társfeltaláló. Jelenleg több mint 400 magyar fejlesztésű digitális patológiai rendszer működik a világ 40 országában, 2004-ben elnyerte a Magyar Innovációs Nagydíjat, 2011-ben pedig vállalkozását az Európai Feltalálói Díj kis- és középvállalkozások kategóriájában a legjobb három közé választották.

"A díj történetében ez volt az első alkalom, amikor magyar kutatót, illetve vállalkozást jelöltek e rangos díjra" - mutat rá a laudáció.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.