2011. szeptember 19., 15:05

Átadta megbízólevelét az új magyar nagykövet

POZSONY. A fiatal karrierdiplomata a nagyköveti poszton Heizer Antalt váltotta fel, aki 2006-tól öt évig irányította a pozsonyi magyar diplomáciai képviselet munkáját. Balogh Csaba korábban a magyar külügyminisztérium Szlovákiáért is felelős osztályán tevékenykedett, s több régióbeli országban is dolgozott.

Balogh Csaba, Magyarország új szlovákiai nagykövete átadta megbízólevelét Ivan Gašparoviè szlovák köztársasági elnöknek.

A karrierdiplomata a nagyköveti poszton Heizer Antalt váltotta fel, aki 2006-tól öt évig irányította a pozsonyi magyar diplomáciai képviselet munkáját. Balogh Csaba korábban a magyar külügyminisztérium Szlovákiáért is felelős osztályán tevékenykedett, s több régióbeli országban is dolgozott. Gašparoviè a találkozón üdvözölte, hogy Magyarország nem maradt hosszú ideig szlovákiai nagykövet nélkül, s Heizer Antal távozása után röviddel az új nagykövet máris elfoglalta posztját - tájékoztatta Marek Trubaè elnöki szóvivő az MTI pozsonyi tudósítóját.

"Szlovákiának és Magyarországnak, mint az EU és a NATO tagállamainak, minden alkalmat ki kellene használniuk a közös fellépésre nemcsak országaink, de az európai intézmények érdekében is" - mondta az új magyar nagykövetnek a szlovák elnök. Hozzátette: a pozitív gazdasági és kulturális kapcsolatok ellenére a szlovák-magyar kapcsolatokban vannak bizonyos problémák is, elsősorban politikai téren, ahol egyes történelmi eseményeket eltérően ítélnek meg a felek. Balogh Csaba jelezte: megbízatása idején a magyar-szlovák kapcsolatok pozitív oldalaira kívánja helyezni a hangsúlyt.

"Nem feledkezhetünk meg azokról a kérdésekről sem, amelyekben nincs közös véleményünk. A diplomáciának azonban az a feladata, hogy keresse a megoldásokat és csökkentse a feszültséget" - idézte a nagykövet szavait Trubaè. A diplomata kifejtette: "Magyarország erős Európát akar, amely azonban nem létezhet erős Közép-Európa nélkül, s az erős Közép-Európa pedig nem létezhet erős szlovák-magyar együttműködés nélkül."

A találkozón Gašparoviè kijelentette: a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) fennállásuk két évtizede alatt erős pozíciót vívtak ki maguknak. Az elnöknek meggyőződése, hogy a V4-ek egységének megőrzése érdekében bizonyos kérdéseket a csoportosulás tagjainak "pontosan, következetesen és felelősen kellene megoldaniuk".

A szlovák államfő elutasította a nemzeti kisebbségek kollektív jogainak érvényesítését és a magyar politikusok Esterházy Jánossal, a szlovákiai magyarság egykori politikai vezetőjével kapcsolatos nyilatkozatait. Mint megjegyezte: Szlovákiának más a véleménye Esterházyról. Gašparoviè úgy vélte, hogy bizonyos kérdéseket a politikusoknak nem kellene feszegetniük, hanem azokat a történészekre kellene hagyni. Mindkét fél egyetértett abban, hogy szükség van a közös nevező keresésére, a kölcsönös megértésre és a kompromisszumokra.

Az új magyar nagykövet délután bemutatkozó látogatást tett a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) székházában Pozsonyban, ahol tárgyalásokat folytatott Berényi Józseffel, az MKP elnökével, valamint a párt további vezető képviselőivel.

A közelmúltban személycsere történt a kassai magyar főkonzulátus élén is. Szerencsés János főkonzul megbízatási időszakának leteltével visszatért Budapestre. Az új magyar főkonzul Czimbalmosné Molnár Éva lett, akinek már vannak szlovákiai diplomáciai tapasztalatai. Egyebek között éveken át igazgatója volt a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének (MKKI) Pozsonyban.


Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.