ASA-felmérés: nyolcpárti parlament, az MKP is bejutna

hirek.sk 2016. január 19., 09:13
POZSONY. A Szociális Elemzések Ügynökségének, az ASÁ-nak a legújabb, január 5-12. között 1 046 személy közreműködésével készített felmérése szerint a parlamenti választásokat a voksok 38,2 százalékával az Irány-Szociáldemokrácia nyerné meg, a 2. helyre a Háló 12,5, a 3. helyre pedig a Szlovák Nemzeti Párt 8,4 százalékkal kerülne. A Magyar Közösség Pártja 5,3 százalékkal szintén a törvényhozásban lenne.

A felmérést készítők figyelembe vették a válaszadók nemét, életkorát, nemzetiségét, eddig elért végzettségét, valamint települése és megyéje nagyságát is. Azoknak a polgároknak, akik azt nyilatkozták, hogy elmennek szavazni, a felmérést készítők  odaadták a választásokon résztvevő 23 politikai párt jegyzékét. Azoktól, akik el akarnak menni szavazni, azt kérdezték, hogy melyik politikai pártra voksolnának.Valamennyi politikai párt listavezetőjének a nevét is feltüntették a jegyzéken.

A parlamentbe tehát 8 párt jutna be, a Smer, a Háló és az SNS mögött a 4. helyen a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 8,0, az 5. helyen a Most-Híd vegyespárt 6,3, a 6. helyen a Magyar Közösség Pártja (MKP) 5,3 százalékkal végezne. Ugyancsak bekerülne a törvényhozásba az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek – Új Többség (O¼aNO – NOVA), valamint a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió-Demokrata Párt (SDKÚ-DS) is, mindkét tömörülés 5,1 százalékot szerezne.

A parlamenten kívül rekedne azonban 3,5 százalékkal a Szabadság és Szolidaritás (SaS), valamint a 2,4 százalékos Kotleba vezette Mi Szlovákiánk Néppárt (¼S Naše Slovensko) és 1,2 százalékkal a Szlovák Polgári Koalíció (SKOK).

Biztosan vagy valószínűleg részt vesz majd a választásokon a válaszadók 57,5 százaléka. A további 42,5 százalékuk azt felelte, hogy biztosan vagy vélhetően nem járul majd az urnához, illetve még nem határozott erről. A bizonytalanok aránya 15,1 százalék, akik szavazni akarnak, de még nem döntötték el, hogy melyik politikai pártra voksolnak, vagy nem tudtak válaszolni erre a kérdésre, illetve határozottan elutasították a válaszadást.  

Forrás: Webnoviny.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS