Čaputová szerint Szlovákiának egységes külpolitikát kell képviselnie külföldön

hirek.sk | TASR 2019. június 27., 11:17

Zuzana Čaputová államfő Andrej Danko házelnökkel és Peter Pellegrini kormányfővel közösen a pozsonyi várban aláírták a Szlovákia Európa-párti és euroatlanti irányvonaláról szóló deklarációt.

Fotó: TASR

„Elengedhetetlennek tartom, hogy Szlovákia egységes külpolitikát képviseljen külföldön. Hogy

eloszlassunk minden kétséget azzal kapcsolatban, milyen a külpolitikai irány és mik a prioritások.

Az SZK elsőrendű érdeke, hogy idehaza és külföldön is egy és ugyanazon, érthető nyelven beszéljünk az értékekről” – fogalmazott Čaputová.

Ma egyértelműen deklaráltuk, hogy a Szlovák Köztársaság számára a legjobb hely az egységes, erős és védett Európai Unió”

– jelentette ki Danko, hozzátéve: az uniónak nincs alternatívája, a kollektív biztonság szempontjából pedig a NATO a legjobb alternatíva. Ugyanakkor Danko azt is hangsúlyozta, hogy bár Szlovákia az EU tagja, négy világtáj van, és mindenkivel párbeszédet kell folytatni.

Pellegrini szerint is meg kell erősíteni a széles politikai konszenzust és egyértelművé kell tenni az állampolgárok előtt Szlovákia geopolitikai hovatartozását. „Ez különösen sürgető ma, amikor a populizmus és az extrémizmus erősödése kéz a kézben jár a demokratikus társadalom működésének alapjait támadó dezinformációs kampányokkal” – fűzte hozzá a kormányfő.

Kiemelte:

Szlovákia az európai együttműködés minden formájából kiveszi a részét.

Egyben elutasította az Európát megosztó mesterséges válaszvonalakat, amelyek szerinte ellentétesek az európai integráció gondolatával.

0 HOZZÁSZÓLÁS