Čaputová még hat alkotmánybíró-jelölt megválasztását várja

hirek.sk | TASR 2019. június 18., 12:08

Zuzana Čaputová államfő azután nevezi ki az alkotmánybírókat, hogy a parlament megválasztotta a még hiányzó további hat jelöltet. Ha a parlament a csütörtöki ülésen megválasztaná őket, akár már a jövő héten teljes mértékben működőképes lenne az alkotmánybíróság.

Fotó: TASR

Čaputová erről azután nyilatkozott, hogy az elnöki palotában fogadta Andrej Danko házelnököt. Danko megerősítette, támogatja, hogy további hat jelöltet válasszon a parlament, és a koalíciós partnerektől is észszerű hozzáállást vár el ez ügyben.

Az ellenzékkel nem kíván egyeztetni. „A koalíciós szerződés szempontjából ez törvénysértés és jellemtelenség lenne” - jelentette ki, majd néhány alkotmánybíró-jelölt nevét is említette. „Ott van Pfundtner Edit, Rado Procházka. Én hat jelöltet fogok kiválasztani” - mondta Danko.

Zuzana Čaputová nem osztja Robert Fico aggodalmát, hogy diszkrimináció miatt bírósági perek fenyegetnének, ha a már eddig megválasztott alkotmánybíró-jelöltek közül nem nevezne ki hármat az újabb parlamenti szavazás előtt.

„Semmi okot nem látok erre, az eddig megválasztott jelölteknek is ugyanolyan esélyük van a kinevezésre, mint akiket ezután választ a parlament” - szögezte le az elnök asszony. Hangsúlyozta, nem fog engedni a politikai nyomásnak, és az Alkotmány szerint jár el. Az szerinte világosan kimondja, hogy a parlamentnek kétszer annyi jelöltet kötelessége megválasztani, mint amennyit kinevezhet az államfő. Azt mondta, Robert Ficot is hajlandó fogadni ez ügyben, ha erre szükség lesz. A Smer-SD elnöke hétfőn kijelentette, hogy amíg az államfő nem nevez ki három alkotmánybírót az eddig kiválasztott hat jelöltből, addig nem lesz újabb parlamenti szavazás a többi jelöltről.

Képgalériánk:
Fotó: TASR

Čaputová és Danko a szlovák külpolitikáról is beszélt, mindketten helyesnek tartanák, ha a három legfőbb közjogi méltóság ismét aláírná az ország külpolitikai irányultságáról szóló nyilatkozatot. Čaputová biztosította Dankot, hogy külpolitikai állásfoglalásai összhangban lesznek a kormányprogrammal, beszélgetésük során a házelnök oroszországi útja is terítékre került. „Helyénvaló, ha tárgyalunk a gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről, és ez nem veszélyezteti az EU irányelveit” - szögezte le az elnök asszony.

Mindkét fél pozitívan értékelte a találkozót.

„Szinte semmiben sem volt köztünk nézeteltérés” - húzta alá Danko. További találkozókban is megegyeztek, Danko pedig felvetette, hogy rendszeresen tanácskozhatna az államfő, a kormányfő és a házelnök.

Februárban kilenc alkotmánybírónak telt le a megbízatása, a parlamentnek 18 jelöltet kellett volna megválasztania, akik közül kilencet nevez ki az államfő. A parlament azonban csak 12 jelöltet választott meg eddig. Andrej Kiska előző köztársasági elnök néhány jelöltet kinevezett, így most 7 alkotmánybíró van a 13 helyett. A további jelöltekről június 20-án kellene szavaznia a parlamentnek.
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS