Antonino Vadala ellen támogatási csalás ügyében indult eljárás

hirek.sk | TASR 2018. április 17., 15:06

Antonino Vadala, a korábban Kelet-Szlovákiában tevékenykedő olasz vállalkozó ellen, aki jelenleg előzetes letartóztatásban van, újabb ügyben indul eljárás. Ezúttal támogatási csalással gyanúsítják őt.

Fotó: TASR

„Maroš Žilinka, a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) gazdasági bűnügyi osztályának vezetője április 9-i kötelező érvényű utasítása alapján a Nemzet Bűnüldözési Ügynökség nyomozónője április 13-án büntetőeljárást kezdett Antonino Vadala ellen az európai közösség pénzügyi érdekeit sértő bűncselekmény kísérlete és támogatási csalás bűncselekményének kísérlete miatt” – számolt be róla kedden Jana Tökölyová, az ÚŠP szóvivője. Hozzátette: Antonino Vadala a gyanú szerint 2009-ben megpróbált kicsalni a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökségtől (PPA) 119 917,67 euró támogatást a BIO-FINIŠ, s.r.o. cégen keresztül. Elmarasztaló ítélet esetén háromtól tíz évig terjedő szabadságvesztésre számíthat.

Arról, hogy Antonino Vadala előzetes letartóztatásban marad, múlt hét csütörtökön döntött a Legfelsőbb Bíróság, miután elutasította a vádlott panaszát.

Az olasz vállalkozó további sorsáról a Kassai Kerületi Bíróság dönt, miután határozott a kerületi ügyész javaslatáról, melynek értelmében a vállalkozót az előzetes letartóztatásból kiadatási letartóztatásba helyeznék át.

A Szlovákiában vállalkozó Antonino Vadala ellen Olaszországban illegális kábítószer-kereskedelem és drogkereskedelemmel foglalkozó bűnbandában való részvétel miatt indítottak eljárást. A vád szerint a vállalkozó nagy mennyiségű kokaint csempészett Dél-Amerikából Európába. Az európai elfogatóparancsot közben kiegészítették, és a vállalkozót már pénzmosással is gyanúsítják.

A rendőrség március 13-án vette őrizetbe a 42 éves Antonino Vadalát, két nappal később a Kassai Kerületi Bíróság bírója elrendelte az előzetes letartóztatását. A vádlott panaszt emelt a bírósági határozat ellen.

Az olasz vállalkozó szlovákiai kapcsolatairól és tevékenységéről Ján Kuciak, a meggyilkolt oknyomozó újságíró is írt.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS