HIRDETÉS

Andrej Kiska politikai konzultációkat kezd a pártokkal

hirek.sk 2018. március 04., 18:01
Az államfő ma 16:00 órakor az aktuális belpolitikai helyzettel kapcsolatban tett nyilatkozatot. Az államfő szerint két megoldás van: az egyik a kormány széleskörű átalakítása vagy előrehozott parlamenti választások kiírása. Kifejtette, nem lát igyekezetet a feszült társadalmi klíma politikai megoldására, ezért konzultációkat indít a pártokkal. A pártok és politikusok reakciói az elnöki beszédre nagyon eltérőek.

Lemondta esti tévészereplését Andrej Kiska államfő. Mint mondta, azután döntött így, hogy megtudta, a házelnök és a kormányfő is hasonló lépésre készül. „Most, ebben a helyzetben a legkevésbé van szüksége a társadalomnak ilyen politikai színházasdira“, jelentette ki az államfő.

Egyúttal megállapította, az elmúlt napok eseményeit elemezve úgy látja, semmilyen politikai lépést nem tett a kormánykoalíció a társadalom megnyugatására, illetve a feszült belpolitikai helyzet rendezése érdekében. Ezért aztán ő lép, mégpedig politikai konzultációt kezd az egyes pártokkal. Ezek eredményeiről folyamatosan tájékozatja a közvéleményt.

Véleménye szerint két megoldés létezik: az egyik a kormány széleskörű átalakítása vagy előrehozott parlamenti választások kiírása. A voksolásra a helyhatósági választásokkal egyidőben, ősszel kerülhetne sor, mondta.

Az államfői nyilatkozatra ma 16:00  órakor az elnöki palotában került sor, és élő egyenes adásban közvetítette a közmédia és a TA3 hírtelevízió.

Nagyon kedvezően reagált az aktív államfői lépésre az ellenzéki Szabadság és Szolidaritás. Elnöke, Richard Sulík kifejtette, pártja támogatja az előrehozott parlamenti választások gondolatát. „Végre a köztársasági elnök bekapcsolódott a politikai válságból való kiút keresésébe. Nagyon szívesen találkozom vele, és elmondom, mi az előrehozott parlamenti választásokban látjuk a megoldást, tette közzé véleményét Sulík a szociális hálón.

A Család vagyunk ellenzéki párt elnöke, Boris Kollár támogatja az előrehozott választásokat. Mint mondta a szlovák sajtóirodának, nem igazán tudja elképzelni, hogy Robert Fico miniszterelnök képes lenne alapvetően átalakítani kormányát –ahogy azt igényként megfogalmazta Andrej Kiska államfő-, így „a helyhatósági választásokkal együtt megtartott parlamenti választás lenne költségvetési szempontból is a legkifizetődőbb“, mondta a sajtóirodának Boris Kollár.  

Anton Hrnko, a kormányzó Szlovák Nemzeti Párt képviselője szerint gyenge beszédet mondott Andrej Kiska, és szerinte nem ő lesz „az a Mózes, aki kivezeti Szlovákiát a bűnből, neki ez a szerep nem ül“ , véli Hrnko

Igor Matoviè (O¼aNO) szerint a kormány átalakítása nem alternatíva, egyedüli megoldás az előrehozott parlamenti választások kiírása.

Pfundtner Edit, a Most-Híd képviselője szerint igazi államfői beszédet mondott Andrej Kiska, pontos látleletet adva a társadalmat feszítő problémákról. Elismeri, hogy szükség van személyi változásokra a kormányban. A kereszténydemokraták szerint a kormány „alapvető átalakítása“ azt jelenti, hogy abban nem lehet benne Róbert Fico a Róbert Kaliòák. Egy átalakított kormány azonban nem lenne stabil, ezért a megoldás az új választás, véli a KDH.

Forrás: Teraz.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS