Andrej Kiska: Megalázták Lajčákot

hirek.sk | TASR 2018. december 16., 13:22

Kellemetlenül érintette, sőt megalázta Miroslav Lajčák külügyminisztert a szlovák parlament ENSZ migráns csomagjával kapcsolatos döntése - mondta el vasárnap Andrej Kiska köztársasági elnök a TA3 hírtelevízió A politikában című vitaműsorában.

Fotó: TASR

„Számomra érthetetlen, hogy a parlament és a kormány hogy tudta ennyire megalázni a külügyminisztert. Lajčák nem akart sokat. Annyit szeretett volna, ha a marrákesi találkozón valaki képviselte volna Szlovákiát, aki elmondhatta volna az ország álláspontját, amelyet a parlament többségi döntéssel megszavazott. Ez volt a kérése mindössze” - jegyezte meg az államfő.

A köztársasági elnök meg van arról is győződve, hogy a miniszter jogosan beszélt arról, hogy ha Szlovákia bármilyen döntésbe bele akar szólni, és modern európai országként akar viselkedni, akkor a trágyalásokon részt kell vennie. „Ha tárgyalnak valamiről, Szlovákiának pedig ellenvetései vannak, akor részt kell venni a tárgyalásokon, és el kell mondani, hogy ezért és ezért nem értünk egyet. Nem az a megoldás, hogy a kerítés mögül kiabálunk, vagy levelet küldünk, hogy így vagy úgy gondoljuk a dolgokat” - emelte ki Kiska. Szerinte kizárt, hogy a marrákesi részvétel egyértelműen a migráns csomaggal egyetértést jelentette volna.

Miroslav Lajčák külügyminiszter lemondása, majd annak visszavonása kapcsán annyit mondott az államfő, hogy részéről lezártnak tekinti az ügyet, melyről a továbbiakban nem óhajt beszélni. „Több elismert alkotmányjogásszal is beszéltem a közelmúltban, és mindannyian megerősítették, hogy helyesen jártam el az ügyben, és lezártnak tekinthetem” - válaszolt az elnök arra a kérdésre, hogy nem másképpen kellett volna-e eljárnia a visszavont lemondás kapcsán.

0 HOZZÁSZÓLÁS