Andrej Kiska elégedetlen Saková miniszteri jelölésével

hirek.sk | TASR 2018. április 24., 19:27

Andrej Kiska is kifejezte csalódottságát Denisa Saková jelölésével kapcsolatban. Szerinte a régi belügyminiszterhez ezer szállal kötődő személy kinevezése egy elszalasztott lehetőség.

Az államfő úgy fogalmazott: A koalíció vezető pártja ezek szerint nem értette meg, hogy mi történt Szlovákiában Jána Kuciak, újságíró és barátnője Martina Kušnírová meggyilkolása után. Ezzel a kinevezéssel a SMER-SD nem tudott egy meggyőző jelzést küldeni a társadalom felé, hogy valóban törekedni akar a közvélemény bizalmának visszaszerzéséért.

Andreaj Kiska élesen fogalmazott – „Abban a helyzetben – amikor a legfelsőbb politikai körök és a maffia összefonódásáról ilyen mértékben felhalmozódtak a gyanúsítgatások és feltételezések – nem tartom elfogadhatónak figyelmen kívül hagyni a polgárok igényét, a belügy és a rendőrség átalakítására. Ezzel Pellegrini megnehezíti azt a feladatát, hogy lehűtse a kedélyeket és visszaadja az emberek államba vetett bizalmát.”

Mint elmondta – közjogilag nincs lehetősége elutasítani a kinevezést, mert az alkotmány erre nem ad lehetőséget.

Az SaS  is éles kritikát fogalmazott meg.

Szerintük Denisa Saková jelölésével a belügyminiszteri posztra Robert Fico pártelnök és Peter Pellegrini kormányfő cinikusan kigúnyolta azokat a polgárokat, amelyek elégedetlenek az ország közügyeivel.

„A Smer-SD, ahogy azt várni lehetett, a belső köreiből választott belügyminisztert, ahelyett, hogy egy olyan embert kínált volna fel Szlovákiának, aki a saját élettörténetével és hozzáállásával szélesebb kört tudna megszólítani egy olyan kritikus helyzetben, amelyben a rendőrség iránti bizalom megingott” – állítják a liberálisok, akik Sakovát Robert Kaliňák követőjének tartják, mert neki dolgozott.

Az SaS szerint Fico „meggyalázta az aktivisták követelését, mely szerint az új miniszter több kell, hogy legyen, mint Robert Kaliňák bábja”. A liberálisok állítása szerint Fico ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy ha a nyilvánosságnak joga van megmondani egy politikai pártnak, hogy kit jelöljön miniszternek, akkor a környezetvédelmi minisztert akár a medvék is választhatnák. „Ha a medvék döntenének a belügyminiszterről, akkor sem választanának rosszabbul, mint a Smer-SD, miután hosszú napokig tárgyalt, és kereste a megfelelő embert” – tették hozzá a liberálisok.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS