Andrej Kiska államfő az elnöki palotában fogadta utódját

hirek.sk | TASR 2019. május 14., 15:20

Andrej Kiska leköszönő államfő kedden az elnöki palotában fogadta utódját, Zuzana Čaputovát. A hivatal átadásáról beszéltek, és egyben megegyeztek a kölcsönös együttműködésről is. Čaputová elmondása szerint jelenleg a június 15-én sorra kerülő beiktatására készül. Ezen kívül tovább építi a tanácsadói csapatát és tervezi az első külföldi útjait.

Fotó: TASR

Kiska elmondta: bár korábban már találkoztak az elnöki palotában az újonnan megválasztott elnöknővel, most hivatalosan is fogadta őt. „Az elnök asszony néhány nap múlva átveszi a hivatalt, és örülök, hogy szívességet tehettünk neki és az egész csapatának. Rendelkezésükre bocsátottuk a melléképületben lévő irodahelyiségeket, ahol a csapata dolgozhat” – tette hozzá.

Kiska elmondása szerint az elnöki hivatal jelenlegi alkalmazottainak döntő többsége az ő távozása után is marad.

„Az elnöki hivatal átadása olyan légkörben zajlik, amilyet talán én is kívántam volna öt évvel ezelőtt. Konstruktív módon együttműködünk annak érdekében, hogy fennmaradhasson a kontinuitás” – mutatott rá az államfő. Čaputovának azt tanácsolta, hogy a lehető legjobb tanácsadókkal vegye körbe magát. A csapatának leendő tagjaival kapcsolatban Kiska kitűnő választásról beszélt.

Képgalériánk:
Fotó: TASR

Az újonnan megválasztott elnöknő Kiska gesztusát nagyra értékelte, és hozzáfűzte: szeretné ezt az új szokást meghonosítani. „Amikor az én mandátumom fog lejárni, nagyon szívesen fogok az új elnök rendelkezésére állni” – mondta Čaputová. Az elnöki hivatalnál dolgozó alkalmazottakat színvonalas munkaerőnek tartja, és számol velük a jövőben is.

Čaputová elmondása szerint jelenleg tanácsadói csapatát építi. Konkrét neveket nem említett.

„Abban a fázisban vagyunk, hogy már lezártuk a nevek listáját, de még egyeztetünk az együttműködés konkrét feltételeiről” – pontosított az elnöknő. Hozzátette: teljes gőzzel folyik a beiktatás és az első külföldi utak előkészítése is.

Kiska utódja leszögezte: az elnöki palota ajtaja nyitva fog állni minden politikai párt tagja előtt. „Az egyik párt esetében, amelyik eddigi nyilatkozataiban tagadta a történelmi tényeket, úgy áll a helyzet, hogy ha deklarálni fogja ennek az álláspontnak a módosítását, akkor az ajtó nyitva fog állni” – fűzte hozzá Čaputová.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS