Andrej Danko bejelentette az államfőválasztás időpontját

hirek.sk | TASR 2019. január 10., 13:43

Március 16-án fogják tartani az államfőválasztás első fordulóját. Az időpontot Andrej Danko, a parlament elnöke jelentette be, a döntését a parlament weboldalán tették közzé. Amennyiben nem sikerül megválasztani az államfőt az első körben, március 30-án kerül sor a második fordulóra.

Fotó: TASR

A döntésből az is kiderül, hogy a választókerületeket és a választási helyszíneket január 30-ig kell meghatározni. A járási és kerületi választási bizottságokat február 11-ig kell létrehozni, február 21-ig pedig meg kell tartani a bizottságok első ülését.

Andrej Danko emellett azt is bejelentette, hogy

a jelölteket 2019. január 30-ig, éjfélig lehet bejelenteni,

ugyanis akkor telik le a választások időpontjának kihirdetésétől számított 21 nap, amelyet a törvény előír. A kampány a mai napon kezdődik. „A jelenlegi köztársasági elnök megbízatási ideje június 15-én jár le, a megválasztott államfő beiktatásával" – tette hozzá a házelnök.

Az államfői székért való indulást eddig több mint tíz ember jelentette be, többek között Menyhárt József (MKP), Bugár Béla (Most-Híd), Robert Mistrík (az SaS és az Együtt támogatásával), Juraj Zábojník (biztonsági elemző), Eduard Chmelár (politikai elemző), Zuzana Čaputová (Progresszív Szlovákia), Milan Krajniak (Sme rodina), Oskar Fegyveres (ifj. Michal Kováč elrablásának szemtanúja), Marian Kotleba (ĽSNS), František Mikloško (a KDH volt politikusa), Róbert Švec (Slovenské hnutie obrody), Bohumila Tauchmannová, Štefan Harabin (a Legfelsőbb Bíróság bírója) vagy Gabriela Drobová televízióigazgató és dramaturg.

Államfőnek bármelyik szlovák állampolgár jelöltetheti magát, aki állandó lakhellyel rendelkezik Szlovákiában, és a választás napjáig betölti legalább a 40. életévét. Az elnökválasztáson való induláshoz legalább 15 parlamenti képviselő támogatására, vagy egy 15 000 állampolgár által aláírt petíció benyújtására van szükség.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS