Andrej Danko: Az orosz duma nem engem tisztelt meg, hanem Szlovákiát

hirek.sk | TASR 2018. október 12., 11:45

Andrej Danko, a parlament elnöke szerint azzal, hogy júniusban felszólalhatott az orosz Állami Dumában, nem őt, hanem Szlovákiát tisztelték meg. Danko ezzel a média, az SNS koalíciós partnere és Andrej Kiska államfő támadásaira reagált. Dankót amiatt is bírálták, hogy nemrég Törökországban találkozott Vjacseszlav Vologyinnal, az orosz Állami Duma elnökével egy ottani csúcstalálkozó keretében.

Fotó: TASR

„Bántanak az elnök úr szavai. Sokat volt külföldön, valószínűleg nem nagyon látja át az összefüggéseket. Az, hogy léteznek a szankciók, nem jelenti azt, hogy senki sem találkozik a szankciós listán szereplő személyekkel. Moszkvában egymásnak adják a kilincset a világ vezetői. Járt ott a holland parlament elnöke, a közeljövőben készül oda a cseh és az osztrák parlament elnöke, de voltak a magyarok, a francia és a német államfő is” – sorolta a szlovák házelnök. Az oroszellenes szankciókkal kapcsolatban ismét amellett foglalt állást, hogy azok csak olyan ideiglenes megoldásnak tekinthetők, amelyek valójában semmit sem oldanak meg.

„Nem én vagyok az egyetlen, aki az eltörlésükről beszél. Nemzetközi viszonylatban egyetlen elvnek kellene érvényesülnie, ez pedig a problémák konfliktusmentes kezelése. Ez a helyi jellegű konfliktus nem vezethet egy nagyobb, nemzetközi, akár háborús konfliktushoz” – figyelmeztetett a házelnök.

Danko reagált a Most-Híd párt vádjaira is.

Az SNS nevében elhatárolódom az államfő, de a koalíciós partnerünk kijelentéseitől is. Az SNS nem változtat a külpolitikai irányvonalon.

„Talán tízszer több hivatalos külföldi út van mögöttem, mint az elnök mögött, mindenhol a Szlovák Köztársaság érdekeit védem. Szlovákia nem egy sötét lyuk, mindenhol tisztelettel fogadnak minket” – szögezte le Danko.

Hozzátette: egy kézen meg lehet számolni azokat a külföldi politikusokat, akiket az a megtiszteltetés ért, hogy felszólalhattak a dumában.

Az a tény, hogy léteznek a szankciók, nem jelenti azt, hogy itt Szlovákiában begubózunk, mert így lekéshetjük az együttműködés vonatát – zárta a házelnök.

Andrej Kiska államfő sajnálattal fogadta az Európai Unió (EU) által Oroszország ellen bevezetett szankciókat kétségbe vonó kijelentéseket. Az elnök szerint tisztességtelen eljárás az emberekkel szemben és károsítja a Szlovák Köztársaság érdekeit is, ha a szlovák képviselők valamit Brüsszelben megszavaznak – konkrétan az Oroszország elleni szankciókat -, aztán itthon becsmérlik azt, vagy a közös döntéssel ellentétesen cselekszenek. Danko álláspontját Katarína Cséfalvayová, a parlament külügyi bizottságának elnöke is bírálta.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS