Andrej Danko a reményeiről és a terveiről

hirek.sk | TASR 2018. december 22., 15:46

Andrej Dankonak az egyik legmeghatározóbb idei élménye a cseh képviselőház előtt tartott beszéde volt - mondta el a Tablet.tv-ben zajlott beszélgetés során. A cseh parlamentarizmus történetében Boris Jelcin és Paul Ryan után, harmadik külföldi politikusként szólalhatott fel idén novemberben a szlovák házelnök.

Fotó: TASR

Parlamenti felszólalásában a csehek és szlovákok Európai Unióban betöltött szerepéről, az aktuális problémákról, a nemzetközi multicégek erős nyomásáról, a kettős élelmiszerminőségről beszélt.

Beszédében kiemelte, meglátása szerint a szlovákok optimistábbak lehetnének, míg a csehek kevésbé cinikusak.

A 2018-as év Danko számára nagy lehetőségeket hozott, hiszen Szerbiában ő volt az ötödik, aki külföldiként mondhatott beszédet, Oroszországban pedig az elmúlt 10 év folyamán volt az öt külföldi vendég egyike. Arra az újságírói kérdésre, hogy tudatosan választott-e szláv államokat, azt a választ adta, 

ez nem úgy megy a nagypolitikában, hogy ott szólalok fel, ahol kedvem tartja. Ilyen felszólalásra úgy kérik fel a politikusokat.”

„Módfelett érdekes volt számomra a szerb parlamentben szerepelni, elvégre történelmileg nagyon közel állnak hozzánk. Lehetőségem volt kinyilvánítani egyetértésemet a Koszovóval kapcsolatos elképzelésükkel is” - mondta Andrej Danko.

Felszólalása az orosz Dumában vegyes reakciókat váltott ki Szlovákiában. „Hihetetlen érzés 600 képviselő elé kiállni, ahol figyelnek minden szavadra, ahol minden gondolatodat elemzik, nagy nyomás ez egy politikusra. De úgy gondolom, megfelelően álltam helyt, büszkeség ez számomra, az SNS számára és Szlovákiának is. Hangsúlyozom, hogy nem vagyok elvakult sem Oroszország, sem Kína, sem az USA, vagy Franciaország esetleg Németország felé, de mivel szeretem Szlovákiát, fontosnak ítélem meg a kapcsolatépítést” - tette hozzá a szlovák parlament elnöke, azzal kiegészítve, hogy pártja tökéletesen egyetért Szlovákia NATO és Európai Uniós tagságával.

Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásával kapcsolatban elmondta, hogy a rendőrségnek nyugalomra van szüksége az eset tisztázásához.

„Ha nem hiszünk a rendőrségnek, nem hiszünk saját országunknak. Hiénizmusnak nevezném azt, ahogy némelyik politikus megszólalt a tragikus eset kapcsán” - tette hozzá.

A helyhatósági választások során az SNS történelme legjobb eredményét érte el, országos szinten a függetlenek és a Smer után harmadikként futott be. Danko szerint ez az eredmény a helyi politikusok kitartó munkájának, és nem annak köszönhető, hogy a nemzetiek jelenleg kormányalkotó párt. Ráadásul a választások akkor zajlottak, amikor éppen Danko doktori munkája felett gyülekeztek fellegek. „Néhány média szerint én már hamisítottam aláírást, vertem a barátnőmet, legújabban pedig ami húsz éve normális volt egy diplomamunka írása során, már nem számít normálisnak” jegyezte meg a házelnök.

Ami az SNS által javasolt, politikai pártok átláthatóságát tisztázni hivatott törvényt illeti, Danko a saját példáját említette. „Amikor a 8000 tagot számláló SNS-től a számlák átláthatóságát követelik, akkor olyan pártok követelőznek, amelyeknek 4 tagjuk van. Amikor előhoztam, hogy tegyék láthatóvá a számlamozgásaikat, és akkor az SNS is megteszi ugyanezt, akkor hatalmas csend volt a válasz. Én nem akarok már Sulíkkal, Kollárral, vagy Matovič-csal feleslegesen vitatkozni. Azt akarom, hogy mindenkinek olyan felelősség nyomja a vállát, mint az enyémet. Aztán majd a polgárok dönthetnek arról, hogy kit választanak” - tette hozzá a pártelnök.

A köztársasági elnökjelölt állításának kérdésében Danko megemlítette, hogy a Smer-SNS koalíció volt a legerősebb a helyhatósági választások során.

Ugyanakkor szavai szerint nincsenek összenőve a Smerrel, néhány kérdésben komoly nézeteltéréseik vannak. „A köztársasági elnök jelölése komoly téma. Én javasoltam a Smer elnökének, hogy állítsunk közös jelöltet, de nem jutottunk megegyezésre” - mondta a politikus. Saját jelölt indítása pedig nem valószínű Danko szerint. „Meghurcoltatásom után az SNS-ből senki sem vágna bele. Akkora mediális nyomást kell elviselnie egy jelöltnek, hogy ezt senki sem kívánja átélni” - magyarázta. „Valószínűleg február 10-én jelentem be a köztársasági elnöki választást, amelynek az első köre március 16-án vagy 17-én lenne, a második pedig március 30-án. Úgy gondolom, hogy a 15 SNS-es politikus számára február elejéig elég idő van még arra, hogy megfelelő jelöltet állítsunk” - jelentette ki Danko.

A Szlovák Nemzeti Párt választási programja nagy részét teljesítette, de vannak még további céljai. Az elnök szeretné, ha a GDP-hez kötődne az infrastruktúra fejlesztése, a szociális juttatásokat is szeretné megreformálni, ahogy a jövedelemadót is szeretné 15%-ra csökkenteni.

Ugyanakkor büszke rá, hogy sikerült bevezettetniük az üdülési utalványokat, mely szerinte beindítja a hazai idegenforgalmat. Az áruházláncok részére kiszabott különadó kapcsán pedig megjegyezte: „Ha fura valakinek, hogy a különadó bevezetése után 2,5%-kal nőnek az árak, az miért nem zavart senkit, hogy minden különösebb elvezetés nélkül eddig évente 5%-kal nőttek” - tette fel a kérdést Andrej Danko.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS