Állítsuk meg a korrupciót: Lubyová javaslata csak alibi

hirek.sk | TASR 2019. január 31., 12:01

Martina Lubyová iskolaügyi miniszter szeretné elterelni a figyelmet arról, hogy hibázott - állítja az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány igazgatója.

Fotó: TASR

Zuzana Petková emlékeztetett, hogy az iskolaügyi miniszter 2018 decemberében szerződéseket írt alá, amelyek értelmében bizonyos cégek összesen 33,4 millió euró összegű fejlesztési és kutatási támogatást kaptak. Ezek közül a cégek közül azonban több nem szerepelt az állami szektor partnereinek jegyzékében (RPVS), ami viszont a szerződés megkötésének egyik feltétele. Az alapítvány szerint ezt az RPVS-ről szóló törvény foglalja magába.

„Az iskolaügyi minisztérium észrevételezési eljárásba helyezett egy olyan módosító javaslatot, amellyel azt a látszatot akarja kelteni, hogy a támogatásban részesülőknek eddig nem kellett az RPVS-ben szerepelniük" – szól az alapítvány véleménye. Az eredeti törvény az alapítvány szerint egy bekezdéssel bővülne, amelyben az áll, hogy a támogatásra nem jogosult az a szervezet, amelyik a kérvény beadásának napjáig nem szerepel az RPVS-ben. A javaslat idén júniustól léphet hatályba.

„A szakértők egyértelműen kijelentették, hogy a támogatások folyósításának módjával megsértették az RPVS-ről szóló törvényt. A minisztérium ezt a tényt azzal akarja relativizálni, hogy kötelezi a cégeket a regisztrálásra. Ezzel a lépéssel azt az állításukat akarják igazolni, hogy eddig nem volt kötelező a jegyzékbe való felvétel, illetve, hogy az eddigi törvény nem volt egyértelmű" – mondta Petková, aki szerint azonban ez nem igaz.

Az alapítvány, amely az RPVS-ről szóló törvény létrehozásának a kezdeményezője volt, most kihágások elkövetésének gyanúja miatt tesz panaszt.

Petková szerint ugyanis kihágást követ el, aki olyan céggel köt szerződést, amely nem szerepel az RPVS-ben. A kihágás elkövetőjét ebben az esetben 1000-től 100 000 euróig terjedő pénzbírsággal sújthatják. „A miniszter hét ilyen céggel kötött szerződést, további négy pedig a projektek társkivitelezői között volt. Az alapítvány összesen 11 kihágást számolt össze, amelyek miatt akár egy millió eurós bírságot is kiszabhatnak" – tette hozzá.

Petiková szerint a minisztériumnak a javaslat beterjesztése helyett a jelenlegi törvénytelen állapotot kellene elrendeznie, azaz meg kellene szüntetnie azokat a szerződéseket, amelyeket az RPVS-ben nem szereplő cégekkel kötött.

0 HOZZÁSZÓLÁS