Állampolgársági statisztika: eddig 2754-en veszítették el szlovák állampolgárságukat

hirek.sk | TASR 2019. február 24., 15:09

A Szlovák Belügyminisztérium 2019. február 21-vel záródó felmérése szerint eddig 2754 ember nem lehet továbbra szlovák állampolgár az érvényben lévő állampolgársági törvény miatt. A statisztika a 2010. július 17-től 2019. február 21-ig tartó időszak adatait vette alapul.

Ahogy a korábbiakban, most is a cseh állampolgárság a fő oka a szlovák elvesztésének, 644-en mondtak le a cseh megszerzése miatt a szlovákról. A bűvös százas határ fölött a német (643), az osztrák (425), a brit (303), az amerikai (133) és a magyar (114) állampolgárságot megszerzők állnak. A százas alatti csoportban még mindig a svájci állampolgárság vezet (69 személy), az ausztrál (60) viszont megelőzte a norvégot (59). A többi ország új állampolgárai már az ötven alatti csoportba tartoznak. Egy személy esetén a hatóságok még mindig nem tudják, milyen állampolgárság megszerzése vezetett a szlovák elvesztéséhez.

A szlovák állampolgárságot az első Fico-kormánynak köszönhetően veszítik el az érintettek. Ficóék a 2011-től életbe lépő magyarországi könnyített kettős állampolgárság felvétele érdekében meghozott törvényre reagáltak ezen törvény megalkotásával.
A jelenlegi szlovák törvény értelmében mindenki elveszíti szlovák állampolgárságát, aki más országét felveszi.
A törvényt többször szerették volna módosítani, de az enyhítő javaslatok egyszer sem lettek elfogadva. Az Alkotmánybíróság is foglalkozott az állampolgársági törvénnyel, de a felülvizsgálat végeztével sem tudta megállapítani, hogy szabályos-e a jelenleg is érvényben lévő jogszabály.

Egyedi esetekben lehetőség van a szlovák állampolgárság visszaszerzésére - azt a 2015 februárjától érvényben lévő belügyminisztériumi szabálymódosítás teszi lehetővé. Ezen szabály értelmében az 1993. január 1-je után szlovák állampolgárságukat elveszítők kérvényezhetik annak visszaszerzését. A felülvizsgálat során figyelembe veszik az elveszítés körülményeit, elsősorban az idegen országban lakhellyel rendelkezők eseteit veszik figyelembe.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS