Állami támogatás az árvízkárok elhárítására

hirek.sk 2011. július 01., 14:26
POZSONY. Az árvízkárok felszámolására az állami támogatást a jövőben a községek és a megyék előleg formájában kapják meg. Eddig ez a támogatás hatezer személy foglalkoztatását tette lehetővé.

A Munka, szociális- és családügyi minisztérium számításai szerint az év végéig a jelenlegi hatezerről tízezerre emelkedhet azoknak a száma, akik közmunka keretében vesznek részt az árvíz és egyéb természeti csapások okozta károk elhárításában.

 "A jövőben az árvízellenes támogatás korábban jut el a községekhez és a megyékhez. A minisztérium ugyanis jóváhagyta az előlegrendszert "- közölte Daniela Šulcová, a minisztérium sajtóosztályának munkatársa. Ez az intézkedés - mint mondta - főleg a kis költségvetéssel rendelkező településeknek jelent segítséget.

Gyakran előfordult, hogy a községek igényelték a támogatást, de gondot okozott számukra, hogy az árvízkárok felszámolását végző közmunkások bérét teljes egészében saját költségvetésükből kellett kifizetniük, a minisztérium utólag térítette meg a munkabérek 95 százalékát.

"A tárca ennek a problémának a kiküszöbölésére hagyta jóvá az előlegrendszert, ami június 10-től érvényes. Ennek köszönhetően az önkormányzatok előre, egy nappal a fizetések előtt kapják meg a munkások bérére fordítható összeget"- magyarázta Šulcová. A tárcának az a célja, hogy a lehető legtöbb önkormányzat élhessen a támogatással - hangoztatta a szóvivő.

Forrás: webnoviny
0 HOZZÁSZÓLÁS