Államfőválasztás - Répás: a jó eredmény erősíti a felvidéki magyarság identitását

hirek.sk 2014. március 17., 17:29
A nemzetpolitikai helyettes államtitkár szerint a hétvégi elnökválasztáson a magyar közösség szempontjából született jó eredmény erősíti a felvidéki magyarság identitását.

Répás Zsuzsanna a Nemzetpolitikai Kutatóintézet témában rendezett hétfői konferenciáján kiemelte: van ok ünnepelni, nagyon fontos eredmény született. A jövőre nézve is erőt fog adni a felvidéki magyar közösségnek, hogy vállalták az önálló jelölt indításának felelősségét és súlyát - mutatott rá a Magyarság Házában tartott tanácskozáson.

A helyettes államtitkár szerint a jó eredmény erősíti a felvidéki magyarság identitását, a magyar közösség letette a névjegyet a szlovák belpolitikai élet asztalára.

Az MKP és a magyar közösség olyan politikai tényező, amit nem lehet megkerülni, nem lehet nem figyelembe venni - szögezte le a helyettes államtitkár, aki szerint az eredmény annak az építkezésnek köszönhető, amit az elmúlt időszakban folytatott a felvidéki magyar párt.

Répás Zsuzsanna külön kiemelte, hogy a párt erőt tudott felmutatni, meg tudta őrizni az erejét helyi szinten, és felidézte a megyei választáson elért jó eredményeket is.

Berényi József, a Magyar Közösség Pártja elnöke azt mondta: "az egyik szemük sír, a másik nevet", ők jobb eredményre számítottak. Szerinte a 6 százalék körüli eredmény benne lett volna, de a mozgósítás nem sikerült megfelelően. Az eredmény ugyanakkor megteremtette annak a lehetőségét, hogy a következő választásokon is legyen magyar jelölt - közölte, kiemelve: Bárdos Gyula jól helyt állt.

Mindenképpen új fejezet kezdődik, új meghatározó arcok jelentek meg a szlovák politikai életben - mondta.

Úgy látta, a második helyen végzett jelöltnek simán nyernie kellene a következő fordulóban, ugyanakkor Fico nem mozgósított megfelelően, és választói körében nagy tartalékai vannak. Az a kérdés, ezeket a polgárokat el tudják-e vinni szavazni két hét múlva. Az is tény, hogy Fico, hosszú ideje nem volt ilyen nehéz helyzetben, mint ma - hangzott el. Mint mondta: nem akarják Ficot, de Kiska-ról sem tudni pontosan, hogy kicsoda és a magyar közösség szempontjából mit jelentene megválasztása. Várják, mi az üzenete a felvidéki magyarság számára, s az önkormányzatiságról, nyelvhasználati kérdésekről, alkotmánymódosításról mi a véleménye - jelezte. Szerinte az elkövetkező két hét alatt nem fog előjönni a magyar kártya, ez ugyanis egyik jelöltnek sem érdeke. Ez legalább akkor eredmény, mint a több mint 5 százalék, amit Bárdos Gyula hozott - fejtette ki.

Kitért arra is: ma jóval közelebb vannak a parlamenti bejutáshoz, de még nagyon sok munkára van szükség ahhoz, hogy 2016-ban sikeresen szerepeljenek.

Berényi József a tanácskozáson gratulált Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének a hétvégi előre hozott választáson elért jó eredményhez.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS