Államfőjelöltek tévévitája

hirek.sk | TASR 2019. március 23., 16:19

A szlovák közszolgálati televízióban szombaton a két államfőjelölt: Zuzana Čaputová és Maroš Šefčovič fejtette ki véleményét néhány időszerű kérdésről.

Zuzana Čaputová és Maroš Šefčovič Fotó: TASR

Čaputová úgy véli, hogy az Alkotmánybíróság jelöltjeit a parlamenben nyílt szavazással kellene megválasztani, mivel nem a közjog végrehajtásáról van szó, amely az alkotmány értelmében titkos, hanem a közhatalom gyakorlásáról van szó, ahol az átláthatósággal szemben nagyobb követelmények vannak. A választóknak jogukban áll tudni, ki hogyan szavazott. Šefčovič a titkos szavazás mellett érvelt. Az alkotmánybíróknak olyan kérdésekről is állást kell foglalniuk, mint bizonyos politikai pártok jövője. Ezért a leendő bíróknak ne legyen olyan érzésük, hogy lekötelezettjei a politikusoknak, mert ők választották meg őket. Szerinte Nyugat-Európában a személyi kérdések esetében a titkos szavazás bevett gyakorlatnak számít.

A műsorban szóba került Čaputová ügyvédbojtári tevékenysége is, amelyről Šefčovič úgy vélekedett, hogy jeleznie kellett volna az ügyvédi kamarának, hogy az ügyvédi irodában végzett munkája mellett vállalkozóként fogalmazói munkát végez külön juttatásért, ami mellesleg jogsértő. Čaputová úgy reagált erre, hogy azok az előírások, amelyekre bírálói hivatkoznak, csak azt követően váltak hatályossá, amikor ő ezzel a tevékenységével már felhagyott. Ellenfele viszont rámutatott arra, hogy egy ilyen probléma miatt támadt komoly vita Csehországban, ahol le kellett mondania Táňa Malá igazságügyi miniszternek.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS