HIRDETÉS

Alkotmányos többséggel kellene elfogadni a politikai pártok működését szabályozó törvényt

hirek.sk 2018. február 04., 17:47
POZSONY. A koalíciós és az ellenzéki politikai pártok várakozásai szerint a politikai pártok működését szabályozó törvényt – amennyiben végre a parlament elé kerül – alkotmányos többséggel és konszenzusos alapon kell elfogadni – értettek egyet a Smer-SD, az SNS, az SaS és az O¼aNO képviselői a TA3 Politikában című vitaműsorában.

„Ideális lenne, ha egy ilyen törvényjavaslat alkotmányos többséggel menne át. Ha mégsem, meg kell találni a választ a miértre” – vélekedett Dušan Jarjabek, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) parlamenti képviselője. Meggyőződése, minden egyes parlamenti pártnak nem fog megfelelni a javaslat, de bizonyos szabályokat fel kell állítani. A parlamentben szenvedélyes vita várható, de meg kell várni, milyen lesz a törvényjavaslat, több alternatíváról is szó van – mondta.

Tibor Bernaák, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) képviselője osztja véleményét. „Természetesen, ideális lenne, ha a javaslat alkotmányos többséggel menne át” – nyilatkozta hozzátéve, mindez azon múlik majd, az ellenzék hajlandó-e a konstruktív együttműködésre. Bernaák szerint főként egy világos szabályokkal és kritériumokkal rendelkező „normális politikai rendszer” kialakításáról van szó. Cél továbbá, hogy a pártok mindenki számára, aki be kíván lépni, nyitottak legyenek, tehát ne csupán „zárt szekták”.

A konszenzusról és a közös kompromisszum kereséséről beszélt Martin Klus, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) parlamenti képviselője is. „Ha javaslatunkat valóban a politikai rendszer javítását szolgáló formába tudjuk önteni, nem látok okot, miért ne támogatnánk” – jelentette ki, ugyanakkor megjegyezte, ennek egyelőre semmi jele. Az ellenzéki képviselő inkább attól tart, hogy a koalíció megpróbálja ismét átvinni a törvényt. Hasonlóképpen, mint a házszabály esetében, tehát az ellenzék akarata ellenére. „Ez lenne a legrosszabb, ami Szlovákia politikai rendszerével történhet” – mondta Klus.

Bizonyos változásokat Richard Vašeèka, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (O¼aNO) képviselője is el tud képzelni, de egyben arra is rámutat, hogy Szlovákiában a demokrácia számos kulcskérdésről egyszerű többséggel, tehát 76 képviselői szavazattal döntenek. Példaként a házszabályt és a választási törvényt említette. „Ki merném jelenteni, ez politikai erőszak” – fogalmazott Vašeèka.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS