HIRDETÉS

Aláírták a koalíciós szerződést kiegészítő függeléket

hirek.sk 2017. szeptember 11., 17:03
POZSONY. A koalíciós pártok vezetői – Robert Fico, az Irány-Szociáldemokrácia elnöke, Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt vezetője és Bugár Béla, a Most-Híd elnöke – aláírták a koalíciós szerződés kiegészítését hétfőn a Bôrik szállóban. Mint jelezték, idővel a kormány programnyilatkozatát is kibővíthetik.

„Új szabályokban állapodtunk meg. Az egyik például, hogy minden hétfőn találkozunk, ami lehetőséget ad arra, hogy felkészüljünk a parlament és egyúttal a kormány ülésére is” – nyilatkozta Fico a kiegészítés aláírását követően. Mint mondta, a partnerek abban is megállapodtak, hogy ha a koalíciós pártok közül bármelyik bármilyen anyagot kíván tárgyalásra beterjeszteni, 24 órával a benyújtás előtt azt partnereinek is megküldi.

A kormánypártok a kommunikációt is javítani kívánják. „Kötelezettséget vállaltunk megyei és járási koalíciós tanácsok létrehozására” – közölte Fico, majd hozzátette: „ugyanis vállalásaink szerint a megyei választásokat sikerrel kell zárnunk”.

Mint mondta, a novemberi megyei választások „jelentős próbaköve annak, hol tartunk, ki milyen politikai erővel rendelkezik”. A koalíciós szerződés kiegészítésének aláírása csupán formalitás, a tartalmi döntéseknek ezután kell következniük – jegyezte meg.

A koalíció megerősödve került ki a válságból

A miniszterelnök elmondta, véleménye szerint a kormánykoalíció megerősödve került ki a válságból, majd újra megismételte, miszerint a jelenlegi koalíciónak nincs alternatívája. „Szlovákiában ma nem létezik alternatíva, mely a jelenlegi koalíciót pótolni tudná” – jelentette ki Fico, aki szerint a jelenlegi ellenzék csupán dilettánsok csapata, akik Szlovákiát az elszigetelődés felé kormányozzák.

„A jó kapcsolatok alapja a jó szerződés” – hangoztatta az aláírást követően Andrej Danko, aki örömmel állapította meg, hogy megtalálták a félreértések kiküszöbölésére szolgáló mechanizmust. Arra számít, az új kormányprogrammal kapcsolatos tárgyalásokat folytatni fogják.

„Olyan dokumentumot írtunk alá, mely részletezi és pontosítja a kormánykoalíció további működését. Remélem, hogy a pontosítás segít megelőzni a különféle csúsztatásokat és félreértéseket” – mondta Bugár Béla. A kormánykoalíció működését úgy képzeli el, hogy a partnerek először tárgyalnak egymással, aztán tájékoztatnak.

Hozzátette: egy lépéssel sikerült előbbre jutniuk. „Az alacsonyabb szintű együttműködést is meghatároztuk, s ennek alapján sokkal gyorsabban és hatékonyabban tudjuk teljesíteni a kormányprogram adott részeit” – fejtette ki Bugár.

Ha kell, újra kiegészítik

Véleménye szerint nem fontos, kibírja-e végig ez a kormány a jelen koalíciós szerződéssel. „Ha kell, újra kiegészítjük. Számunkra a lényeg, hogy ígéreteinket betartsuk. Erre törekszünk” – jegyezte meg Bugár. Mondanivalóját Danko kiegészítette: a partnerek minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy a koalíció fennmaradjon.

A konkrét intézkedésekkel kapcsolatban Fico kijelentette: az Irány-Szociáldemokrácia már jó ideje szorgalmazza a szombat-vasárnapi munka után járó illetéket, a minimálbér emelését és a nők bérezésének módosítását. Ugyanakkor megerősítette, keményen fognak dolgozni a 13. fizetés jóváhagyásán is. Danko újra megemlítette a szlovák légtársaság létrehozását, ami Fico számára is komoly kérdés.

Az utóbbi hetek válságát megoldó, a koalíciós szerződéshez csatolt függeléket egy, a koalíciós pártok elnökeinek jóváhagyásával összeállított munkacsoport dolgozta ki. A válság szeptember 1-jén robbant ki, amikor Danko bejelentette, hogy felmondja a koalíciós szerződést.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS