2018. június 2., 12:36

Alacsony az egészségügy támogatottsága

A szlovákiai közegészségügy támogatottsága a GDP 6,6-6,9%-át teszi ki. Az egészségügy teljes kiadásait figyelembe véve Szlovákia megelőzi Romániát, Litvániát, vagy Horvátországot, amelyek azonban olyan mutatókban is országunk mögött szerepelnek, mint az egészséges állampolgárok átlagos életkora, vagy a születéskor várható élettartam - mondta el Martin Smatana, az Egészségpolitikai Intézet igazgatója.

201711171617090.EGESZSEGUGYI_FORRASHIANY_1-2.jpg

A szlovákiai támogatottság elég alacsony, főleg, ha azt vesszük alapul, hogy az európai átlag 7,5-8% körüli. Azt is figyelembe kell venni, hogy milyen az állampolgárokra eső árak szintje az egyes országokban. Ha ezzel az adattal (PPP - purchasing power parity) is számolunk, akkor Szlovákiát és Csehországot összehasonlítva nálunk mintegy fél milliárd euróval kellene többet kapnia az egészségügynek, hogy ugyanolyan szinten működhessen.

Az egészségügyi minisztérium Értéket a pénzért projektje során a múlt évben 174 millió eurót kellett volna megspórolnia, de közben csak 79,8 milliós megtakarítást ért el - ami a kitűzött cél 45%-a. A megtakarítás legnagyobb része a Szlovák Általános Egészségügyi Biztosító tartozásaina csökkentésére szolgált.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.