Áder: a vitás kérdések nem befolyásolhatják a jó magyar-osztrák kapcsolatokat

hirek.sk 2014. október 15., 16:17
BUDAPEST. A vitás kérdések nem befolyásolhatják a jó magyar-osztrák politikai és gazdasági kapcsolatokat - mondta Áder János köztársasági elnök szerdán Budapesten.
Az államfő ezt a földkérdéssel kapcsolatos újságírói érdeklődésre jelentette ki, miután délelőtt megbeszélést folytatott osztrák kollégájával, Heinz Fischerrel a Sándor-palotában.

A két államfő sajtótájékoztatóján Heinz Fischer ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: nem az elnökök feladata, hogy tárgyaljanak egy konkrét törvényről, hiszen erről a mezőgazdasági és az igazságügyi miniszterek egyeztetnek, de abban egyetértenek, hogy az ügyben az Európai Bizottság döntése vált szükségessé, és azt tiszteletben kell tartani. Áder János hozzátette: meg kell várni a remélhetőleg hamar megszülető döntést, és annak korrekt végrehajtása mindkét ország érdeke.

A magyar köztársasági elnök a megbeszélés témái között említette a két ország közötti gazdasági együttműködést. Ezzel kapcsolatban kifejtette: Ausztria a második legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak, és az osztrák működő tőke érdeklődése a 2013-as megtorpanás után idén ismét erősödni látszik Magyarország iránt. Két évvel ezelőtti találkozójukon, amikor a magyar gazdaság helyzetéről beszéltek, még a válságkezelés időszakában volt Magyarország, de mostanra már sikerrel teljesítette azt a célt, hogy "ne váljon Európa újabb beteg emberévé" az ország - vélekedett. Hozzáfűzte: sikerült leszorítani az inflációt, csökkenteni a munkanélküliséget, két éve 3 százalék alatt van a költségvetési hiány, megállították az államadósság növekedését, és az elmúlt fél évben beindult gazdasági növekedés.

Az osztrák elnök azt mondta, örömmel hallottak a gazdasági eredményekről. Egyúttal megjegyezte: Ausztriában a legalacsonyabb a munkanélküliség az európai országok közül, és az egy főre eső jövedelem is nagyon jól alakul.

Áder János kitért az energetikai kérdésekre is. Kiemelte: mindkét országnak érdeke, hogy a Déli Áramlat megépüljön, ahogyan az is fontos, hogy mindkét ország állampolgárainak és vállalkozásainak a gázellátását megfelelően biztosíthassák.

Az uniós kérdéseket illetően a magyar államfő arról beszélt: mindkét országnak érdekében áll, hogy az új Európai Bizottság mielőbb elkezdje a munkáját, és a személyi kérdéseket meghaladva az EU legfontosabb érdemi kérdéseivel kezdjen el foglalkozni.

Áder János kérdésre emlékeztetett arra, hogy 2011-ben Ausztriában is bevezették a bankadót. A devizahitelesek helyzetéről pedig azt mondta, hogy több százezer magyar család került nehéz helyzetbe az elmúlt években, és a magyar kormány arra törekedett, hogy ez a probléma ne terebélyesedjen szociális gonddá. Ezért született egy jogi megoldás, amelyet az Alkotmánybíróság alkotmányosnak talált, most a vita a bíróságokon zajlik a bankok és a kormány között, és amint a jogerős döntések megszületnek, a kormány továbbléphet a családok problémáinak megoldására - magyarázta.

Heinz Fischer arról beszélt, hogy az osztrák törvényhozásban a kormánypártoknak 99, az ellenzéknek 84 mandátuma van, ami erősíti azt a demokráciafelfogást, hogy egyenrangú feleknek kell lenniük. A kormány és az ellenzék feladatai ugyan eltérőek, de fontos az ellenzék kontrolljoga - vélekedett.

Az osztrák elnök azt is megjegyezte, hogy a két ország Ukrajnát illetően egyetért abban, hogy el kell utasítani a fekete-fehér megközelítést. Remélhetőleg a mostani fegyverszünet meghosszabbodhat, és rendben lebonyolítható lesz a választás azokon a területeken, amelyeket a kormány az ellenőrzése alatt tart - közölte. Hozzáfűzte: olyan megoldásra van szükség, amelynek révén Ukrajna mind Európával, mind Oroszországgal jó kapcsolatokat ápolhat.

A sajtótájékoztatón Áder János emlékeztetett arra, hogy első hivatalos útja 2012-ben Bécsbe vezetett, és azóta is gyakran találkozik osztrák kollégájával. Heinz Fischer is felidézte, hogy 2004-ben, első elnöki mandátuma kezdetén Budapestre látogatott el először, mivel a magyar-osztrák kapcsolatokat szívügyének tekinti.
Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS