2019. november 23., 09:13

Adatokat szolgáltat a Kuciak-gyilkosságról a nemzetközi újságírószervezet

Nagy mennyiségű, 57 terabyte-nyi, a Kuciak-gyilkosság kivizsgálásával kapcsolatos adatot bocsát a kiválasztott szerkesztőségek rendelkezésére a korrupcióval és szervezett bűnözéssel foglalkozó újságírókat tömörítő szervezet (OCCRP).

merevlemez, hard disk, adatok
Fotó: Pixabay

Az újságíró meggyilkolásával kapcsolatos nyomozás során a rendőrség 57 terabyte adatot gyűjtött össze, amit az OCCRP megkapott.

A szervezet közölte, hogy

a fájlok biztonságos archiválása, katalogizálása és feldolgozása mellett gondoskodik arról is, hogy az adatok felhasználhatók legyenek a további elemzések során.

Az elkövetkező hónapokban a központ hozzáférhetővé teszi az adatokat az újságírói etikát szem előtt tartó médiumok számára.

Az OCCRP elképzelhetőnek tartja, hogy a jövő évi parlamenti választások előtt a korrupt médiumok azt fogják állítani, hogy hozzáférhetnek a nyomozati anyaghoz.

A szervezet célja, hogy archívumuk hiteles forrásként szolgáljon, amely megerősíti a valós állításokat, és megcáfolja a nyomozásokkal kapcsolatos téves információkat és a hazugságokat.

Ján Kuciakot és Martina Kušnírovát 2018. február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi házukban. A gyilkossággal Marian K.-t, Alena Zs.-t, Miroslav M.-t és Sz. Tamást vádolják.
A kettős gyilkosság után megmozdulásokat szervezett a Tisztességes Szlovákiáért (Za slušné Slovensko) kezdeményezés. A kialakult helyzet miatt változások történtek a kormányban, Robert Ficót Peter Pellegrini váltotta a miniszterelnöki poszton.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!