2018. május 11., 13:21

A zöldtárca kidolgozta az első tárcaközi vízvédelmi törvényt

Egy új törvény, a Lex Csallóköz fogja védeni a legértékesebb vízgazdálkodási területeket, és ez fogja pontosan megszabni az egyes tárcák kompetenciáit és kötelességeit is e téren. A törvényt a pénteki sajtótájékoztatón mutatta be Sólymos László (Most-Híd) környezetvédelmi miniszter. A zöldtárca már egy hónap múlva a kormány elé akarja terjeszteni a törvényt, és ha jóváhagyják, az már ősszel érvénybe léphet.

Régi Duna-meder
Fotó: Pixabay-Lubos Houska

Sólymos az új törvényről azt mondta: „Ezt egy mintának tartom arra, hogy hogyan kell egy modern törvénynek kinéznie.” Elmondása szerint a vízgazdálkodási források védelmét korábban különböző törvények irányították, és a téma különböző tárcákhoz tartozott, ami különféle spekulációkat tett lehetővé. A törvény előkészítésén három tárca dolgozott – a környezetvédelmi, az egészségügyi és a mezőgazdasági tárca. „A környezetvédelem már nincs az érdeklődés perifériáján, és több tárcán átívelő üggyé kezd válni” – tette hozzá Sólymos.

Az egészségügyi tárca is részt vett a törvény kidolgozásában

„Az ivóvíz kérdésének mindenki számára elsőrendűnek kellene lennie, ezért az egészségügyi tárca is részt vett ennek a törvénynek a kidolgozásában, amely bővíti a kompetenciákat, segíti az információcserét és főleg a nyilvánosság tájékoztatását” – helyeselt Ján Mikas, Szlovákia tiszti főorvosa. A törvény például összekötné a környezetvédelmi és az egészségügyi tárca információs rendszerét, hogy az esetleges szennyezésről szóló információk minél hamarabb eljussanak az emberekhez.

"Nincs szó semmilyen új teherről"

Csicsai Gábor, a Mezőgazdasági Minisztérium államtitkára arról biztosított, hogy az új törvény nem fogja befolyásolni a mezőgazdaság hatékonyságát. „Azok számára, akik a mezőgazdaság bevett szabályai szerint gazdálkodnak, semmi nem változik. Nincs szó semmilyen új teherről, inkább kevesebb lesz a terhük” – mondta. A Lex Csallóköz nevű törvény egyik része pontosan meghatározza, hogy a védett vízgazdálkodási területeken mit lehet csinálni és mit nem. A földművelés kérdései mellett pedig a szemétlerakókkal, az iparral és a nyersanyag-kitermeléssel is foglalkozik.

Az új törvény pontosan meghatározza az egyes tárcák és más intézmények kompetenciáit és kötelességeit is – az önkormányzatoktól kezdve, a közegészségügyi hivatalon keresztül, egészen az egyes minisztériumokig. Továbbá lehetővé teszi, hogy az illető szervek szakmai segítséget kérjenek az ellenőrzések maximális hatékonyságának érdekében. A törvény egyúttal a szabályok megsértéséért kiróható bírságokat is szigorítja. Például, ha valaki a vízvédelmi területen betiltott növényvédő szert használ, akkor ezért akár 165 000 eurós büntetést is kaphat. 

A törvényt Csallóközről nevezték el, az egyik védett vízgazdálkodási területről a tíz közül. A törvény ugyanakkor mindegyik ilyen területre vonatkozni fog: a Sztrázsó-hegységre, a Beszkidekre és a Jávornik-hegységre, a Nagy-Fátrára, az Alacsony-Tátra nyugati és keleti részére, a Rimócára, a Szalatnára és a felső Ipoly mentére, továbbá a Murányi-fennsíkra, a Gölnic folyó felső szakaszára, a Szlovák-karszthegységre és a Vihorlátra.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.