2018. június 14., 16:27

A Volkswagent érintő, speciális intézkedéseket hoz a kormány

A Volkswagen Slovakia (VW SK) a legnagyobb magánjellegű munkáltató, a legnagyobb adófizető és az egyik legjelentősebb beruházó Szlovákiában. A szlovák gazdaságban betöltött szerepére tekintettel a kormány haladéktalanul meghozza a vállalatot érintő, speciális intézkedéseket. Ezt csütörtökön jelentette be Peter Pellegrini kormányfő, miután találkozott a Volkswagen Slovakia vezetőségével.

Peter Pellegrini - Volkswagen gyár látogatása
Fotó: TASR

A tárgyaláson részt vett Peter Kažimír pénzügyminiszter, Peter Žiga gazdasági miniszter és Ján Richter munkaügyi miniszter is.

A kormányfő elmondta: a kassai U.S. Steel után a kormány most a Volkswagen Slovakia vállalatot érintő speciális intézkedéseket hoz, melyek az infrastruktúrával, az alkalmazottak képzésével és más területekkel függnek össze. A VW SK jelenleg 1850 új munkatársat keres autószerelő, autóvillamossági műszerész, autóbádogos és más munkakörbe. Ezzel kapcsolatban Pellegrini elmondta: a tervezett intézkedések egy része megkönnyíti majd a munkavállalói engedélyek beszerzését a külföldi munkavállalók számára. Bár a VW SK a hazai munkaerőt részesíti előnyben, az átlagon felüli munkafeltételek ellenére egyre nehezebben találnak ilyen munkavállalókat.

A miniszterelnök arról is beszélt: megengedhetetlen, hogy a pozsonyi üzem körüli infrastruktúrafejlesztés bürokratikus akadályokba ütközzön. Ezen a téren is azonnali rendezést ígér. A tárgyaláson részt vettek a helyi önkormányzat képviselői is.

A VW SK nyilvántartásában jelenleg 13 700 törzsállományba tartozó alkalmazott szerepel. A tavalyi évet a vállalat 240 millió euró adózás előtti haszonnal zárta, a forgalma összesen 7,55 milliárd euró volt. A beruházások összege 2017-ben meghaladta a 369 millió eurót. A gyárban tavaly csaknem 362 000 autót szereltek össze.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.