A visegrádi csoport szerepét méltatták

2011. február 15., 18:13
A visegrádi csoport megalakulása olyan fontos esemény Közép-Európa újkori történelmében, amely jelentősen hozzájárult a második világháború után megosztott Európa újraegyesítéséhez, valamint Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia európai integrációjához.
A V4-ek miniszterelnökeinek nyilatkozatát, a keddi pozsonyi csúcstalálkozójukon a csoport megalakulásának 20. évfordulója alkalmával fogadták el. A nyilatkozatot Iveta Radicová szlovák, Orbán Viktor magyar, Petr Necas cseh és Donald Tusk lengyel kormányfő írta alá.
A miniszterelnökök szerint a visegrádi csoport ma "a sikeres politikai és gazdasági átmenet elismert jelképe", s tevékenységét az Európai Unió is pozitívan értékeli. A dokumentum vázolja a V4-ek legfontosabb jövőbeni feladatait, azt hogy a négy ország továbbra is kész a kölcsönös együttműködés fejlesztésére, s ezzel hozzájárulni az erős, stabil és demokratikus Európa kialakításához.

Fotó: webnoviny.sk


A négy visegrádi ország kormányfői eredetileg a szlovák elnökség (V4) programjáról, valamint az Európai Tanács márciusi ülésének napirendi pontjairól kívántak tanácskozni. Radicová javaslatára azonban módosították a programot, s kiemelten foglalkoztak az élelmiszerek, a nyersanyagok és az energia árának világméretű gyors emelkedésével.
Megállapították: mind a négy országot mélyen nyugtalanítja az élelmiszerek, a nyersanyagok és az energia árának világméretű gyors növekedése. Miután az egyes országok önmagukban képtelenek kezelni a kérdést, a V4-ek felszólították az Európai Uniót, hogy a súlyos problémával időben és hatékonyan foglalkozzon.
A visegrádi miniszterelnökökhöz délután csatlakozott Angela Merkel német és Werner Faymann osztrák kancellár, valamint Mikola Azarov ukrán kormányfő. A megbeszélések központi témája az európai energiabiztonság problémája volt.
A német kancellár a találkozó utáni sajtóértekezleten leszögezte: a visegrádi csoport szerepe az Európai Unió keretein belül nagyon pozitív. Külön kiemelte, hogy a V4-ek nagy figyelmet szentelnek az Európai Unió keleti szomszédainak.
A négy visegrádi ország miniszterelnökei, valamint a német és az osztrák kancellár a találkozón nyilatkozatot fogadott el Fehéroroszországról. Felszólították a fehérorosz hatóságokat, hogy azonnal engedjék szabadon és rehabilitálják az összes politikai foglyot. Felhívták a fehérorosz kormány figyelmét arra, hogy be kell tartania nemzetközi kötelezettségvállalásait, a demokratikus normákat és a szabad politikai verseny szabályait. A nyilatkozat aláírói méltatták a fehérorosz polgári aktivisták és szervezetek tevékenységét, s hangsúlyozták, hogy továbbra is készek megadni nekik minden segítséget.

Fotó: webnoviny.sk


Orbán Viktor a sajtóértekezleten kijelentette: a négy visegrádi ország a gazdasági válság előtt a közép-európai régióban a gazdasági növekedés motorja volt, s reményének adott hangot, hogy ez így lesz a válság után is. "Az Európai Unió bővítésének politikáját még ebben a pesszimista időszakban is fenn kell tartani" - vélekedett a magyar miniszterelnök, aki a csúcstalálkozó után ukrán partnerével kétoldalú megbeszélést is folytatott.
Tavaly július elsejétől idén június 30-ig Szlovákia tölti be a visegrádi csoport elnöki tisztségét, ezért tartották a jubileumi ülést a szlovák fővárosban. (MTI)
Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS