A Via Nova alelnöke szóra bírta Robert Ficót

hirek.sk 2013. március 13., 09:36
ÉRSEKÚJVÁR. Robert Fico kormányfő kedden Érsekújvárban folytatta nőnapi országjáró turnéját. A miniszterelnököt - akárcsak korábban Dunaszerdahelyen - a Via Nova ICS aktivistái várták nagy méretű transzparenssel.

A Via Nova transzparensén a következő felirat szerepelt: „Miniszterelnök úr, mi nem szélsőségesek vagyunk, hanem őshonos nemzeti közösség, amely lelkiismeretesen fizeti az adókat“. Vésey Kovács László, a szervezet sajtóreferense portálunknak elmondta, nem hagyhatták szó nélkül, hogy Robert Fico szélsőségesnek nevezte azokat a "vianovásokat", akik Dunaszerdahelyen rendezett nőnapi esztrádműsorán magyar zászlókkal várták a kormányfőt,  így tiltakozva Fico kisebbségeket sértő turócszentmártoni beszéde ellen. Míg Dunaszerdahelyen a miniszterelnök el tudta kerülni a tüntetőkkel való találkozást, Érsekújvárban ez nem sikerült neki.

„Tegnap 17 óra előtt az érsekújvári kultúrház hátsó bejáratánál vártuk Fico kormányfőt és kíséretét. Ez alkalommal nem nagyszabású tüntetést, hanem egy olyan figyelemfelkeltő akciót valósítottunk meg, amelyen a Via Novát négyen képviseltük. A miniszterelnöknek kissé részletesebben, szóban is el akartuk mondani, amire a molinónkon is utaltunk: mi nem vagyunk szélsőségesek, bár ő annak nevezett bennünket“ – magyarázta Vésey Kovács.

Robert Fico nem volt kíváncsi a fiatalok véleményére, a belügyi tárca vezetője azonban tudni akarta, milyen céllal jelentek meg és mit tartalmaz a felirat. „Miután Robert Kaliòák belügyminiszter elolvasta a molinónk feliratát, odajött hozzánk, és szóba elegyedett velünk. Kijelentette: az autonómiáról lehet beszélgetni, de szerinte nem jó úton járunk, inkább arra kellene összpontosítanunk, hogy az állami pénzek kedvezőbben osztódjanak el a régiók között. Ezt a kijelentést álságosnak tartjuk, hiszen a déli régiókban élő magyarok nem tudják elérni, hogy a jelenleginél több pénzt kapjanak és megszűnjön a hátrányos megkülönböztetésük. Ezen a kormány tud változtatni.  Mindezt neki is elmondtuk, de kitérő választ kaptunk.“

A Via Nova képviselői megvárták az esztrádműsor végét, hogy személyesen Robert Ficoval tisztázhassák a miniszterelnök ominózus kijelentéseit. A kormányfőt Samu István, a Via Nova ICS elnök-helyettese bírta szóra rámutatva: az ifjúsági szervezet  dunaszerdahelyen tüntető tagjaival összefüggésben helytelen a "szélsőségesek“ jelző használata. "A kormányfő azt mondta, elfogadhatatlannak tartja, hogy valakik idegen állam zászlaját lengessék olyan rendezvényen, ahol a szlovák kormány illetve az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) tagjai vannak jelen. Samu példaként Békéscsabát hozta fel, ahol szlovák zászló lenghet az efféle rendezvényeken és a középületeken. Fico erre kitérő választ adott. Azt mondta, ez nézőpont kérdése, majd sajnálatát fejezte ki a szélsőségesek jelző használata miatt“ – nyilatkozta portálunknak a sajtóreferens.

Vésey Kovács László arról is beszámolt, hogy a miniszterelnököt megpróbálják szóra bírni más dél-szlovákiai rendezvényeken is, mert a kommunikációt fontosnak tekintik.  „Több olyan aktuálpolitikai kérdésünk lenne, amelyre személyesen a kormányfőtől várjuk a választ. Tovább boncolgatnánk azt a kérdéskört, hogy miként osztják az állami pénzeket a magyarlakta régióknak, hogyan csökkenthető a munkanélküliség mértéke ezeken a vidékeken és az autonómiáról is részletesebben elbeszélgetnénk vele“ - közölte a Hírek.sk-val Vésey Kovács László.

0 HOZZÁSZÓLÁS