A vasutas szakszervezetek sztrájkkészültségben vannak

hirek.sk | TASR 2019. január 11., 12:46

A Szlovák Állami Vasutak (ŽSR) mellett tevékenykedő szakszervezetek pénteken sztrájkkészültséget jelentettek be, amelynek oka a munkáltató kollektív tárgyaláshoz való hozzáállása.

Illusztráció Fotó: SITA

A szakszervezetek ezzel a lépéssel arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a szociális béke veszélybe került, amikor a december 31-én lejárt, 2017-2018–as kollektív szerződések után a ŽSR vezérigazgatója egyoldalú belső rendeletet adott ki. A rendelet a szakszervezetek szerint önkényes döntés eredménye, a vezérigazgató ugyanis nem egyezett meg a szociális partnerekkel arról, hogy milyen előnyöket garantál a dolgozóinak.

„Tekintettel arra, hogy a ŽSR ignorálja a szakszervezetek igyekezetét megtalálni a közös hangot, és tárgyalni a problémákról, a szakszervezetek 2019. január 11-én, tíz órai kezdettel sztrájkkészültségbe léptek" – áll a nyilatkozatban.

A szakszervezetek egyúttal felszólították Érsek Árpád közlekedésügyi minisztert (Most-Híd), hogy személyesen is foglalkozzon a kialakult helyzettel. „A sztrájkkészültség értelmében a szakszervezetek további tüntetéseket fognak szervezni, amelyek egyre intenzívebbek lesznek" – jelentették be.

A szakszervezetek szerint a ŽSR dolgozói szociális biztonságot, igazságos bérezést és megfelelő munkakörülményeket érdemelnek, amit egy jogállamban csak az érvényes kollektív szerződés és a szociális párbeszéd tud biztosítani.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS