A város folytatni akarja a vár felújítását

Hírek.sk 2019. február 05., 11:26

Fülek önkormányzata a vár középső és felső részének felújítására készül, amely során egy új kilátótornyot is terveznek építeni. A város a projektre 400 000 eurós támogatást igényelt a Kulturális Minisztériumtól. Sikeres pályázat esetén a kulturális műemlék újabb szárnyait nyitnák meg a látogatók előtt.

Légi felvétel a várról Fotó: Wikipedia

Klaudia Kovácsová városi szóvivő elmondta: a középső várban azt tervezik, hogy eltávolítják a nedvességet a pincéből (ún. zwinger) és kiszárítják a feljebb elhelyezkedő ágyúállásokat (ún. kazamatákat) is. A felújítás után ezeket meg is nyitnák a látogatók előtt. A projekt keretében megerősítenék a déli várfalat is a Perényi és a Bebek bástya között, amely a nedvesség miatt erodálódik. Az újravakolás és a vízelvezető rendszer felújítása által Kovácsová szerint megmenthetnék a szóban forgó várfalat. A középső várban ezen kívül felújítanák a fából készült színpadot, a Bebek bástya ötödik emeletét pedig úgy alakítanák át, hogy alkalmas legyen időszaki kiállítások rendezésére.

A fellegvárban rekonstrukciót igényel a vár legrégebbi része az itt található falmaradványokkal, melyek román kori téglákból épültek, ezáltal egyedülállónak számítanak Szlovákiában. Felújítanák a 16. századi Hajdú tornyot, valamint a félkör alakú óratornyot is, melyet először nyitnának meg a látogatók előtt. A tervek szerint a toronyhoz vaslépcsőkön lehet majd felmászni. Erika Anderková, a stratégiai és városfejlesztési osztály vezetője elmondta: itt, a vár legmagasabb, még megközelíthető pontján tervezik felépíteni a tető nélküli kilátótornyot, melyhez a korlátot a már meglévő várfal biztosítaná.
Sikeres pályázat esetén a felújításra 2020 és 2021 között kerülhet sor. Az önkormányzat a költségek öt százalékát fedezné.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS