2019. március 31., 12:30

A választási bizottság megerősítette Zuzana Čaputová győzelmét

Az államfőválasztás hivatalos győztese Zuzana Čaputová, a szavazatok 58,4 százalékával. Maroš Šefčovič a szavazatok 41,59 százalékát birtokolta. Az Állami Választási és a Politikai Pártok Finanszírozását Ellenőrző Bizottság a vasárnapi sajtótájékoztatóján hivatalosan is megerősítette az eredményeket.

Zuzana Čaputová
Fotó: TASR

Čaputová 1 056 582 szavazatot kapott, míg Maroš Šefčovičra 752 403 érvényes szavazat lett leadva. A választási részvétel 41,79%-os volt, ami 1 847 417 szavazót jelent. Az államfőválasztás első köréhez, az akkori 48,75%-hoz képest a második kör alacsonyabb részvételi arányt hozott.

A választások eredményei és a szavazatok összeszámlálása alapján a bizottság kijelenti, hogy Szlovákia új köztársasági elnöke Zuzana Čaputová

 – jelentette ki Eduard Bárány, a bizottság elnöke, aki egyúttal gratulált a győztesnek. Bárány megköszönte a jelölteknek a részvételt és a választások szervezőinek az elvégzett munkájukat.

Szlovákia történelmében ötödször választottak államfőt közvetlen választással. Szlovákiának eddig négy köztársasági elnöke volt. Az első Michal Kováč volt, akit még a parlament választott meg. Az állampolgárok először 1999-ben választhattak közvetlenül államfőt, akkor Rudolf Schuster nyert. Őt Ivan Gašparovič követte, aki kétszer is betöltötte az elnöki tisztséget. A legutóbbi elnökválasztást Andrej Kiska nyerte meg. Megbízatási ideje június 15-én jár le, ekkor iktatják be az utódját, Zuzana Čaputovát.

Megosztás
Címkék