A V4-es országok közül a szlovákiai fiatalok laknak legtovább a szüleiknél

hirek.sk | TASR 2018. május 25., 00:20

Szlovákiában a férfiak átlagosan 32 évesen, a nők pedig 29 évesen költöznek el a szüleiktől. Ez 30,8 éves átlagot jelent, ami azt mutatja, hogy a szlovákiai fiatalok a 3. legkésőbb költöznek el otthonról az EU tagállamai közül. 

A második helyen Horvátország végzett, ahol a fiatalok átlagosan 31,9 évig várnak az önállósulásra, az első helyezett pedig Málta, ahol 32,2 évig. Ez az Eurostat legújabb adataiból derül ki. A ranglista másik végén a svédek és a dánok vannak, akik átlagosan 21 éves korukban költöznek el otthonról.

„Ugyanezt a tendenciát mutatják a lakásvásárlásra felvett hitelek statisztikái is. Az első saját lakásra a fiatalok leggyakrabban közvetlenül a 30. életévük betöltése előtt vesznek fel kölcsönt” – közölte Anna Jamborová, a ČSOB szóvivője.

A V4-es országok közül a szlovákiai fiatalok maradnak legtovább a szüleiknél. Összehasonlításképpen: Csehországban átlagosan 26,4 évesen költöznek el otthonról, Magyarországon 27,4, Lengyelországban pedig 27,7 évesen.

Az Európai Unióban a költözési átlagéletkor 26 év körül mozog. Továbbá minden tagállam esetében érvényes, hogy a nők korábban költöznek el a szülőktől, mint a férfiak.

Jamborová kifejtette: ha közelebbről megnézzük a 25 és 34 év közötti korosztályt, láthatjuk, hogy ezek 55,5 százaléka a szüleinél lakik. Ez az arány azonban nőtt az elmúlt években. Összehasonlításképpen: 2005-ben 45 százalékról beszélhettünk. Az uniós átlag ennél a korosztálynál 28,5 százalékon van. Az EU-ban ezzel az eredménnyel Szlovákia – Horvátország után (58,7%) – a második helyen áll.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS