A V4 államfői a szociális politikát és a roma kérdést is megvitatják

hirek.sk | TASR 2018. október 11., 11:12

A visegrádi négyek (V4) államfőinek csúcstalálkozójára október 11-én és 12-én kerül sor Csorbatón.

Miloš Zeman cseh, Áder János magyar, Andrzej Duda lengyel és Andrej Kiska szlovák államfő Fotó: MTI
Martin Lipták, az elnöki hivatal sajtóosztályának munkatársa csütörtökön arról tájékoztatott, hogy a cseh, lengyel, magyar és szlovák elnök az európai helyzetről, valamint a modern technológiák elterjedéséről és a társadalomra, gazdaságra, főleg pedig a munkahelyekre gyakorolt hatásáról fognak eszmét cserélni. Szó lesz továbbá a célirányos szociális politika szükségességéről, a populáció elöregedésének kérdéséről, valamint a roma közösségek problémáinak megoldásáról is.

Szlovákia tölti be a V4 elnöki tisztségét. Az aktuális európai kihívásokról az elnökök csütörtök délelőtt tárgyalnak, az első plenáris ülés keretében. Ezt követi az ünnepi ebéd, majd a felelős szociális politikáról és a társadalmilag kirekesztett vagy sebezhető csoportok gazdasági stabilitásához vezető útról szóló tárgyalás.
Ezután - kedvező időjárási feltételek esetén - az államfők tesznek egy helikopteres kirándulást a Magas-Tátra felett. Rossz idő esetén a pribilinai (Pribylina) skanzent látogatják meg.

A csúcstalálkozó második napját (október 12.) Andrzej Duda lengyel, Miloš Zeman cseh, Áder János magyar és Andrej Kiska szlovák államfő a technikai fejlődés, a foglalkoztatás és a V4 országainak életszínvonala közötti összefüggések témájának szentelik. A csúcstalálkozót a négy államfő közös sajtótájékoztatója zárja.

A V4 elnökeinek legutóbbi csúcstalálkozójára egy évvel ezelőtt került sor Magyarországon.

0 HOZZÁSZÓLÁS