A Tisztességes Szlovákiáért mozgalom közölte, hogy kit támogat a választásokon

hirek.sk 2018. július 02., 17:29

A Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezés Pozsonyban Matúš Vallo, Nyitrán Marek Hattas, Zsolnán pedig Peter Fiabáne polgármesterjelölteket támogatja az őszi önkormányzati választásokon. Ezt azzal indokolják, hogy a jelöltek csatlakoztak a Tisztességes szlovákiai városok és falvak elnevezésű víziójukhoz, mindegyikük tevékenysége átlátható, és azt szeretnék, hogy a polgárok a választások után is részt vehessenek a közügyekben.

Fotó: TASR

A kezdeményezés képviselői kijelentették, hogy továbbra is polgári kezdeményezésként akarnak működni, és hogy nem lépnek be a politikába. Ugyanakkor tudatosítják, hogy bírálhatják őket az egyes jelöltek támogatásáért.

Mi azonban csak azt mondjuk, hogy ezek az emberek teljesítik azokat a feltételeket, amelyeket a Tisztességes szlovákiai városok és falvak nevű vízió keretén belül támasztottunk. Ha változást akarunk az országban, és egy tisztességes és igazságos Szlovákiát szeretnénk, akkor kötelességünknek érezzük elmondani az embereknek, hogy mi hogyan látjuk a helyzetet

– közölte Juraj Šeliga, a kezdeményezés egyik tagja. Más független képviselő- és polgármesterjelölteket is támogatni akarnak, melyek teljesítik a víziójukban támasztott feltételeket.

„Független jelöltként kell indulniuk, el kell fogadniuk a Tisztességes szlovákiai városok és falvak nevű víziót, és ismerniük kell őket azoknak a koordinátoroknak, akik a Tisztességes Szlovákiáért nevű tüntetéseket szervezték. Ezzel azt akarjuk megmutatni az embereknek, hogy a politika nem egy rossz dolog, és ha változást akarunk az országban, akkor saját magunkkal kell kezdeni, és a változásban tevékenyen részt kell vennünk” – magyarázta Šeliga.

A vízió alapja, hogy a politikának szolgálatnak kell lennie, és hogy a polgár nem csak a választások alkalmával szól bele a hatalomba. „A víziónk nagyon konkrét. Ami viszonylag új dolognak számít Szlovákiában, hogy azoknak a jelölteknek, akik elfogadják ezt a víziót, és igénylik a Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezés támogatását, a megválasztásuk esetén, kéthavonta kilencvenperces találkozót kell szervezniük a polgárokkal” – magyarázta. A vízió fontos része az átláthatóság, és hogy minden nyilvánosan elérhető legyen.

A Tisztességes Szlovákiáért képviselői jelezték, hogy nyáron Szlovákia-szerte beszélgetéseket fognak szervezni, illetve bekapcsolódnak a már létező polgári projektekbe.

Minden becsületes embert arra fogunk buzdítani, hogy fontolja meg az indulását a választásokon

– jegyezte meg Karolína Farská, a kezdeményezés képviselője.

0 HOZZÁSZÓLÁS