A Szüreti ünnepség garantálja a jókedvet és a bőséges termést

hirek.sk | TASR 2018. szeptember 28., 14:04

Pénteken kezdődik és szombatig tart a hagyományos érsekújvári szüreti ünnepség. A program részeként tánc- és énekkarok lépnek fel, szüreti mulatság és táncház lesz, elődeink hagyományait és szokásait pedig a népviseletben lévő körmenet eleveníti fel.

Fotó: novezamky.sk

„Szombat délelőtt pedig a helyi egyházak vezetői megáldják a termést” – tette hozzá Miroslav Antoni, a városi hivatal munkatársa.

A szüreti ünnepség részeként megrendezik a 24. Érsekújvári Gyermek Folklórfesztivált, amelyen 27 tánc- és énekkar lép fel Szlovákiából és külföldről.

A szüreti mulatságoknak Érsekújvárban több tíz éves hagyománya van. A városnak már 1902-től voltak szőlőlugasai, amelyekhez 1926-ban borkészítő üzem is létesült. „Az érsekújvári tűzoltók már 80 évvel ezelőtt tartottak szüreti ünnepséget a tűzoltó mulatság keretén belül. 1934-től az érsekújvári piaci napokon a gazdák saját szőlőjük gyümölcsét ünnepelték, és burcsákot árultak. 1954-ben a Csemadok vette át a szüreti ünnepség szervezését, bevonva Érsekújvár és környékének lakóit. Később aztán a szőlőtermesztés abbamaradt, de a szüreti mulatság hagyománya megmaradt – zárta Antoni.

Képgalériánk:
Fotó: novezamky.sk

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS