2019. október 9., 08:27

A születési szám azonosítóként való megszüntetéséről tárgyal ma a kormány

Denisa Saková belügyminiszter asszony javaslata alapján ma tárgyalja a kormány annak lehetőségét, hogy fokozatosan megszűnne a születési számok mint személyi azonosítók használata a hatósági adatbázisokban. Helyettük egyéb fizikai azonosítók kerülnének bevezetésre.

elektronikus személyi
Fotó: TASR

A szaktárca álláspontja szerint egy új rendszerrel nagyobb biztonságban lennének az állampolgárok személyes adatai. A születési szám azonosítóként már nem tölti be megfelelően a szerepét, kiosztása során túl sok a hibalehetőség, előfordulhat duplicitás, ráadásul a számsorból kiderülnek olyan személyes adatok (születési idő, nem), amelyekkel könnyen vissza lehet élni.

A Szlovák Hírügynökség információi szerint a személyi igazolványon ezekből az új azonosítókból generált, minden azonosíthatóságot nélkülöző számsort fognak majd feltüntetni, miután fokozatosan kivezették a születési számokat.

Ezeket az alapvető azonosítókat egyébként a hatóságok generálnák, az állampolgárok számára nem is lennének hozzáférhetőek, pusztán a különböző szervek belső kommunikációjában használnák őket azonosítóként.

A tervek szerint a születési számok sem tűnnének el rögtön az adatbázisokból, a szaktárca, hagyatkozva a nemzetközi tapasztalatokra, tízéves intervallumot jelölt ki a rendszer teljes bevezetésére.

A Kiska-féle Emberekért párt képviselője, Veronika Remišová közleményben tiltakozott az új rendszer bevezetése ellen. Remišová szerint, ez csak feleslegesen komplikálná az állampolgárok életét, miközben az állam több tízmillió eurót szór szét erre a projektre. A képviselő szerint a belügyi szaktárca állításai félrevezetőek, nincs szükség a születési számok megszüntetésére. A tervezet egyetlen haszonélvezői az IT-cégek lesznek – zárul Remišová közleménye.
Frissítés: A Szlovák Hírügynökség közölte, mégsem tűzi ma napirendre a kormány a belügyminiszter által beterjesztett törvényjavaslatot.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.